Spania invinge la pas si se califica in finala


Intră acum și în grupul de

Rusia – Spania 0 – 3

Desi si-a facut multi simpatizanti la acest Campionat European, Rusia se vede nevoita sa paraseasca întrecerea. Joi seara, la Viena, ambitiosii jucatori ai lui Guus Hiddink au rezistat doar o repriza în fata spaniolilor. Ibericii au repetat în actul secund izbânda din grupe, învingându-i pe sovietici la scor de forfait si punând punct unui vis ce parea la un moment dat aproape real.

Prima repriza i-a dezamagit pe cei ce asteptau un spectacol fotbalistic de gala. Cele doua echipe au jucat cu prudenta, oferind putine faze de poarta. Prima a venit în minutul opt, când cei doi atacanti trimisi în teren de Aragones au combinat superb, dar Fernando Torres l-a luat la tinta pe Akinfeev. Goalkeeper-ul Rusiei si-a facut din nou datoria în minutul 12, când a respins sutul lui David Villa. Raspunsul ex-sovieticilor a venit în minutul 18, prin Pavliucenko. Atacantul lui Spartak Moscova a trimis însa peste transversala, din lovitura libera.

Profitând de faptul ca rusii au cedat mijlocul terenului, iberii au încercat în alte doua rânduri sa deschida scorul. Nici Sergio Ramos si nici Iniesta, care a luptat hilar în minutul 28, nu au reusit sa o faca. Mai aproape au fost baietii lui Hiddink, prin acelasi Pavliucenko: preluare frumoasa pe piept, urmata de sut din careu. Balonul trece însa inexplicabil pe lânga poarta lui Casillas si tabela ramâne nemodificata în momentul intrarii la cabine.

Dupa pauza s-a jucat cu totul altceva. Insistenta spaniolilor a dat roade la cinci minute de la reluare, când centrarea la semi-înaltime a lui Iniesta a fost reluata cu latul în poarta lui Akinfeev, de Xavi. Ibericii au fost la un pas sa termine meciul în minutul 53, dar Fernando Torres nu a putut rupe „blestemul” de la acest Campionat European, sutând peste poarta din pozitie buna. Acelasi atacant al lui Liverpool si-a continuat seria ratarilor în minutul 63, trimitând din nou aiurea din pozitie extrem de favorabila. Imediat, „El Nino” a fost înlocuit cu Guiza. Si schimbarea lui Aragones avea sa dea roade… Oboseala acumulata de rusi de-a lungul acestui turneu final s-a transformat în neputinta. Si urmarile s-au vazut. În minutul 70, Cesc Fabregas l-a testat pe Akinfeev, de la distanta, însa sutul a fost pe centru si portarul rus a retinut. Mijlocasul lui Arsenal s-a revansat trei minute mai târziu, când l-a deschis senzational pe nou-intratul Guiza, în careu, de unde golgheterul Primerei Division l-a lobat pe Ankinfeev si a stabilit deznodamântul partidei. Scorul final a fost însa 3-0, David Silva marcând printr-un sut de la 10 metri, dupa o actiune lucrata de Fabregas pe flancul stâng.

Asadar, ibericii surclaseaza o nationala obosita a Rusiei si reusesc sa ajunga pentru a treia oara în ultimul act la un turneu final european. Valoarea lotului si frumusetea jocului sunt atuurile cu care spaniolii pregatesc câstigarea pretiosului trofeu, dupa 44 de ani.

Performanta atinsa de reprezentativa antrenata de Guus Hiddink deschide însa o noua viziune asupra fotbalului din spatiul ex-sovietic. Astfel, în urmatorii ani, investitiile în infrastructura si puterea financiara a multimiliardarilor rusi pot reduce distanta ce separa estul de civilizatia pe care a cunoscut-o acest sport în tarile vestice. Duminica seara, pe aceeasi arena vieneza, va avea loc finala: Germania – Spania. 


Intră acum și în grupul de