La Radauti situatia nu este atat de grava precum au descris-o inspectorii OPC


Intră acum și în grupul de

Dupa ce inspectorul-sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Iasi, Valerian Salavastru a criticat marti, într-o conferinta de presa, la Suceava, modul cum îsi desfasoara activitatea Inspectia Sanitara de Stat din cadrul ASP Suceava si Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Suceava, asta în urma unui control desfasurat la mai multe firme din Radauti unde au fost gasite grave abateri igienico-sanitare, DSV a trecut la verificari.

„Din cele 30 de firme controlate de ei, doar 5 au facut obiectul verificarilor sanitar- veterinare. Lucrurile nu stateau asa rau cum au spus ei, doar la un singur agent economic, Super Kitchen SRL Radauti, fiind suspendata activitatea si aplicata o amenda de 1.000 lei pentru ca spatiul era subdimensionat, nu se asigura trasabilitatea, si am gasit produse nemarcate”, a declarat Vasile Semeniuc, seful compartimentului inspectii din cadrul DSVSA Suceava.

Cât priveste societatea Adrinicol Radauti, unde inspectorul-sef regional spunea ca se desfasoara un comert de secolul XIX în spatii insalubre si cu mucegai, iar alimentele erau tinute în conditii necorespunzatoare, Vasile Semeniuc spune din nou ca situatia nu este asa. „Am fost miercuri la ei în control si totul corespunde normelor sanitar-veterinare. Aveau gresie si faianta, se respecta fluxul produselor”, a mentionat seful compartimentului inspectii din cadrul DSVSA Suceava.            

La rândul sau, directorul DSVSA Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat ca îl surprinde declaratiile celor de la OJPC, deoarece cele doua institutii colaboreaza si fac controale comune si se anunta unii pe altii. „Stiti ca noi suntem una din cele mai dure institutii de control si am închis unitati importante când am constatat abateri. Uneori ne este frica sa mergem pe strada ca ne da cineva cu ceva în cap”, a mentionat Petrea Dulgheru, adaugând ca „l-am sunat si pe Valerian Salavastru si dumnealui a afirmat ca de fapt a spus ca au fost gasite aspecte ce tin de DSV, dând de înteles ca toti reprezentantii presei nu ar fi înteles bine”.  

Reamintim ca marti, în cadrul unei conferinte de presa, inspectorul-sef al Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Iasi, Valerian Salavastru, a afirmat ca Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) are atributii mai limitate si nu detine atâtea pârghii ca ASP si DSVSA pentru a închide unitatile de alimentatie publica cu probleme grave. „Dupa abateri igienico-sanitare pe care le-am vazut în timpul controlului, am depistat ca alte institutii ale statului, precum Inspectia Sanitara de Stat din cadrul ASP Suceava si Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu îsi fac treaba în judet. OPC la unitatile de alimentatie publica are doar câteva atributiuni, cum ar fi verificarea etichetelor, a valabilitatii produselor si nu are posibilitatea de a le închide pentru conditiile igienice, cum are ASP sau DSVSA. Pe timpul controlului la Radauti am vazut ca atributiunile acestor institutii sunt încalcate. Ele sunt cele care dau autorizatii si le reavizeaza activitatea, iar la Radauti am vazut ca agentii functioneaza în niste spatii insalubre. Nu ne erijam în supervisori ai activitatii acestor institutii, dar sunt multe încalcari”, a precizat inspectorul-sef regional.

Un numar de 12 echipe a câte doi inspectori ai protectiei consumatorilor din cadrul Inspectoratului Regional al Protectiei Consumatorilor Iasi au controlat 30 de agenti economici din municipiul Radauti, la 26 dintre acestia fiind depistate abateri ce au fost sanctionate cu 24 de amenzi în valoare de 59.600 lei si doua „avertismente”.


Intră acum și în grupul de