Gheorghe Flutur: Trebuie să ne pregătim pentru investiții și scoaterea din umbră a județului Suceava


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, în ședința de plen a CJ Suceava că este nevoie de investiții în județ în special în infrastructura de transport, subliniind necesitatea accesării unui împrumut de 67,7 milioane de lei necesar pentru modernizarea a trei drumuri județene și pentru extinderea terminalului Aeroportului Suceava.

El a explicat că prin acest credit urmează să fie finanțată modernizarea drumului județean între orașele Frasin și Broșteni, care leagă Valea Moldovei de Valea Bistriței și care nu a fost reabilitat consistent de 47 de ani, fiind făcute doar mici intervenții de întreținere.

Totodată, din credit ar urma să se modernizeze drumul Gemenea-Slătioara, care a fost licitat în 2011 și prin PNDI, dar și drumul care face legătura cu Codrul Secular de la Slătioara, obiectiv UNESCO ce trebuie pus în valoare.

Flutur a spus că este nevoie de dezvoltarea economică și turistică a zonei și a susținut că împrumutul pentru investiții în infrastructură înseamnă dezvoltare.

„Trebuie să ne pregătim pentru investiții și scoaterea din umbră a județului Suceava”, a mai declarat Gheorghe Flutur.

Președintele CJ Suceava a explicat că proiectul de modernizare a drumului Frasin-Ostra-Broșteni a fost depus pentru finanțare prin PNDL 2, dar nu a fost selectat și că este nevoie ca acesta să fie reabilitat în totalitate pentru că și locuitorii din zona respectivă trebuie să aibă legături rutiere adecvate.

Mai mulți consilieri județeni PSD au pus întrebări privind gradul de îndatorare al județului și au apreciat că poate ar fi mai bine dacă s-ar aștepta să fie identificate surse de finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală, din sumele necheltuite.

Flutur a răspuns că vârful de sarcină al datoriei județului va fi în 2019, când acesta va fi de circa 25 la sută, dar că în anii următori va scădea.

În ceea ce privește finanțarea prin PNDL el a spus că proiectul nu a fost finanțat, iar senatorul PSD Ioan Stan a spus clar că nu va exista un PNDL 3.

Președintele CJ Suceava a explicat că trebuie să se intervină cât de repede pentru modernizarea drumului Frasin-Broșteni, care este un drum de munte, care a fost un drum tehnologic și pe care s-au cărat ani de zile minereuri.

„E normală o astfel de investiție. E singurul drum de o asemenea lungime nemodernizat din județ”, a spus Flutur.

El a mai arătat că CJ Suceava a aprobat cofinanțarea pentru lucrările de modernizare a drumului Suceava-Iași, că au fost realizate studiile de fezabilitate pentru șase din cele opt drumuri județene care urmează să se modernizeze prin PNDL 2.

 


Intră acum și în grupul de