Veterinarii au inceput vaccinarile contra antraxului la bovinele din zonele calamitate


Intră acum și în grupul de

Sanitar-veterinarii suceveni sunt prezenti în zonele calamitate pentru a aplica vaccinul anticarbunos la bovine. Anuntul a fost facut, într-o conferinta de presa, de directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, care a precizat ca antraxul este o boala telurica si care, în asemenea conditii, gaseste teren fertil pentru reactivare. Seful DSVSA Suceava

a explicat ca germenii patogeni în cauza supravietuiesc în pamânt zeci sau chiar sute de ani, viiturilor putând duce la declansarea de epidemii.

Ultimul caz de antrax s-a înregistrat în urma cu mai putin de un an, într-o gospodarie din comuna Stroiesti, în ultimul sfert de secol judetul Suceava nefacând însa obiectul îmbolnavirilor de amploare. „Am solicitat si am primit aprobarea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sa devansam vaccinarea anticarbunoasa, aceasta fiind prevazuta, initial, pentru luna noiembrie”, a declarat dr. Dulgheru.

Antraxul, cunoscut si sub denumirea populara de buba neagra este o boala potential fatala, data de bacteria Bacillus anthracis. Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infectii de aceasta natura, unul dintre acestea, si anume antraxul respirator ducând, cel mai frecvent, la deces.  
 

     


Intră acum și în grupul de