Flutur vrea să convingă Guvernul că elevii din școlile speciale sucevene trebuie să mănânce și în week-end


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că a început demersuri atât la Ministerul Educației cât și la Ministerul Muncii și Justiției Sociale pentru a modifica Hotărârea de Guvern nr. 564/2017 în care se precizează că elevii din școlile speciale nu mai primesc hrană în week-end, sărbătorile legale, în vacanțele școlare, sau în alte situații.

Flutur a avut, luni dimineața, o întâlnire cu reprezentanții conducerilor școlilor speciale din judeţul Suceava, finanţate de Consiliul Judeţean, respectiv școlile din Rădăuţi, Bivolărie, Gura Humorului, grădiniţa din Fălticeni, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava și din Câmpulung Moldovenesc.

„Am discutat situaţia tristă care a apărut după apariție HG 564/2017, care, din nefericire, prevede că în week-end copiii nu mai primesc porţii de mâncare, şi trebuie să meargă acasă să mănânce. Și am vrut să văd ce soluţii găsim”, a spus Gheorghe Flutur,

La discuții a participat și  liderul UJSL Pro Educația Suceava, Traian Pădureţ.

Potrivit președintelui CJ Suceava situația este complicată întrucât  în aceste școli speciale învață și copii din mai multe județe și chiar din Republica Moldova care nu pot pleca acasă la sfârșit de săptămână, dar că și pentru cei care stau în județ este dificil să meargă acasă întrucât transportul nu este decontat.

Flutur a precizat că a reluat demersurile la Ministerul Educaţiei și că a vorbit cu cei din conducerea ministerului şi că a făcut și demersuri la Ministerul Muncii pentru modificarea de urgenţă a actului normativ pentru a permite şcolilor speciale să le dea mâncare şi în week-end acestor copii pentru că există mai multe riscuri.

„Am promisiunea celor de la Ministerul Educaţiei că vor rezolva această problemă, mai ales că şi sindicatele fac demersuri pentru ca lucrurile să se rezolve foarte rapid”, a spus Flutur.

Conducerile școlilor speciale au atras atenția că dacă se păstrează aceste prevederi legale există riscul ca unii părinţi să-și retragă copiii din aceste unități de învățământ, deşi aceștia au nevoie de programul de şcoală specială.

 „Nu poţi să ţii în cămine copii flămânzi pentru că nu ai baza legală să le dai de mâncare. Am analizat şi eu cu echipa de conducere a Consiliului Județean şi vom căuta resurse financiare. Problema este că eu nu am baza legală, pentru că această Hotărâre de Guvern nu îmi dă voie să fac astfel de plăți. Vom căuta sursa de finanţare, indiferent de unde tăiem fonduri, pentru ca aceşti copii să aibă de mâncare”, a conchis Gheorghe Flutur.

El și-a exprimat speranța că modificarea prevederilor HG 564/2017 se va face în ședința de miercuri a Guvernului, sau cel târziu săptămâna viitoare pentru a se corecta acest act normativ.

 


Intră acum și în grupul de