Starea de criza din judet a fost depasita


Intră acum și în grupul de

Prefectura Suceava a gazduit, ieri, întrunirea la care au luat parte  secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzasu, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, precum si reprezentantii primariilor din unitatile administrativ-teritoriale afectate de inundatii.

Seful Comitetului national de coordonare pentru Suceava, Septimiu Buzasu, a precizat ca prezenta sa în judet se datoreaza accelerarii procedurilor de evaluare a pagubelor si alocarii fondurilor necesare pentru reconstruirea obiectivelor calamitate. Acesta s-a declarat foarte multumit de colaborarea cu seful Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul Alexandru Baisanu, si a aratat ca în judet s-a depasit starea de criza, ajungându-se la o situatie aparent normala.

Secretarul de stat a explicat ca, au fost estimate pagubele produse la infrastructura rutiera si CFR, la retele de utilitati, precum si la cladiri. În acest sens, s-au deplasat în teren 20 de comisii care cuprind si specialisti din alte judete ale tarii.  Pâna marti, se asteapta prezentarea bilantului final al prejudiciilor, ulterior, potrivit lui Buzasu, urmând a se disponibiliza si fonduri de reconstructie a locuintelor, prin hotarâri de rectificare a bugetului de stat, ministerelor sau al administratiilor locale.

Oficialul de la Ministerul Transporturilor a atras atentia primarilor ca vor fi finantate doar obiectivele efectiv distruse, recomandându-le sa treaca la treaba, întrucât decontarile se vor face pe parcurs. În conformitate cu evaluarilor comisiilor si anchetele sociale, în cazul construirii de locuinte noi, despagubirile sunt de 40.000 de mii de lei pe obiectiv. Casele noi ridicate vor avea una sau doua camere, inclusiv hol si bucatarie. În situatia în care viiturile au afectat structura imobilelor de locuit, sinistratii vor primi, functie de amploarea stricaciunii, pâna la 70% din suma de 40.000 de lei. Pentru reparatii se vor acorda în jur de 3000 de lei.

Septimiu Buzasu a tinut sa mentioneze ca  sinistratii nu vor beneficia de bani cash, ajutoarele constând în materiale de constructii, achizitionate la nivel national, prin Bursa de Marfuri.    

Reamintim ca, în urma precipitatiilor abundente cazute în perioada 25-27 iulie, 81 de localitati, din totalul celor 114 din judetul Suceava, au fost afectate de inundatii, dintre care 8 erau ieri izolate. Peste 7732 de gospodarii au fost potopite, dintre care 87 au fost distruse total, iar 117 se afla în pericol de prabusire.  De asemenea, din cele 4944 de persoane evacuate, departe de casele lor mai erau doar 93, în timp ce din totalul celor 30.000 de persoane ramase izolate, doar 1682 nu aveau contact cu exteriorul localitatilor.


Intră acum și în grupul de