O serie de nereguli depistate de lucratorii ITM la controalele efectuate pe DN 17


Intră acum și în grupul de

Inspectorii de munca suceveni au raspuns prompt solicitarii recente a prefectului de Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, efectuând controale la firmele de constructii care lucreaza la modernizarea DN 17 Suceava-Vatra. Campania de verificari desfasurata de lucratorii ITM a vizat 11 societati de profil, la care prestau 142 de persoane.

Seful Inspectoratului Teritorial de Munca Suceava, Mihai Airinei, a declarat ieri, într-o conferinta de presa, ca vizate au fost întreprinderile mici si care, în mod frecvent, apeleaza la munca fara forme legale. Astfel, trei dintre constructori, respectiv Casa Design Suceava, Fodocast Construct Suceava si Mactav Liteni s-au ales cu câte amenda de 1500 de lei, fiecare având câte un muncitor ce presta munca la negru. De asemenea, în acelasi domeniu al relatiilor angajator-angajat, au fost constatate deficiente în  ceea ce priveste neînregistrarea  contractului individual de munca, neafisarea programului de lucru, netinerea evidentei salariatilor, necorelarea pontajelor cu timpul real de munca, lipsa dovezii acordarii concediului de odihna si neevidentierea timpului de munca.

Pe latura securitatii si sanatatii în munca, s-au aplicat sanctiuni contraventionale în valoare de 46.000 de lei, sub incidenta legii intrând 8 firme de constructii.

Cele mai mari amenzi, respectiv  de câte 8000 de lei, le-au încasat societatile Mochlos România, Mirconstrcut Bradatel si Elgy Servcom Cîmpulung Moldovenesc, pe motivul neinstruirii personalului, respectiv neluarea masurilor de protectie pentru evitarea caderii de la înaltime. „În special s-a pus accentul pe latura de securitate a muncii, fiind vorba de riscuri de accidentare, atât a muncitorilor, cât si autoturismelor si trecatorilor”, a declarat inspectorul sef Mihai Airinei.  

Acesta a mai aratat ca, anual, pe DN 17  s-au înregistrat evenimente care s-au soldat cu incapacitate temporara de munca sau chiar cu deces. Una din cauze o reprezinta si utilizarea de muncitori necalificati de la tara, care au si slaba receptivitate la instructajul de protectia muncii.   


Intră acum și în grupul de