Ministrul Mediului: Depozitele de deșeuri vor dispărea pentru că se va recicla tot, atât partea umedă cât și partea uscată


Intră acum și în grupul de

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că depozitele de deșeuri vor dispărea și că toate deșeurile vor fi reciclate.

„Strategia europeană și nu numai este ca depozitele de deșeuri din lume să nu mai existe, să fie închise ca să reciclăm tot, inclusiv partea umedă, inclusiv partea uscată”, a spus Gavrilescu într-o conferință de presă.

Ea a explicat că primul pas în realizarea acestei strategii este colectarea selectivă

„Dacă noi colectam selectiv de 27 de ani, nici nu mai aveam nevoie de aceste depozite, dacă reușeam să închidem depozitele neconforme la timp, nu mai aveam probleme cu poluarea și nu mai aveam acele autoaprinderi și focuri puse voit”, a spus ministrul care a spus că acum se poartă autoaprinderile care de fapt înseamnă aprinderea depozitelor neconforme în bună regulă și se dă foc la depozite ca să se scape de deșeurile aflate în interior.

Ea a adăugat că România putea ajunge ca în alte țări, nu numai europene, unde nu se văd gropi de gunoi.

De aceea Gavrilescu susține că în cel mai scurt timp trebuie să fie aplicată legea și colectarea să se facă selectiv subliniind că legislația prevede obligativitatea Consiliului local este să controleze și să impună salubristului ce trebuie să facă.

Ministrul a spus că pentru finanțarea 2014-2020 bani europeni pentru alte construcții de depozite pe POIM nu mai sunt și că rămân cele care au fost construite până acum și care au o durată de viață de 10 ani de la intrarea în depozit al primului camion cu deșeuri.


Intră acum și în grupul de