Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a interzis DADR sa faca publica productia de grau la hectar


Intră acum și în grupul de

În judetul Suceava, doar 30% din suprafata cultivata cu cereale a fost recoltata. Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltarea Rurala, Dumitru Parasca, precizeaza ca se estimeaza o productie medie la hectar la nivelul celei de anul trecut. Seful DADR Suceava a însa evitat sa avanseze cifre concrete, datorita interdictiei lansate prin intermediul unui comunicat de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii rurale. „Aceasta pentru a nu influenta negativ pretul pe piata libera, care ar putea fi folosit în mod speculativ, de catre terte persoane”, arata Parasca.  

Pe de alta parte, seful DADR precizeaza ca necesarul de grâu de panificatie nu va avea acoperire din recolta locala, procesatorii trebuind sa apeleze la alte judete pentru a-si reîntregi stocurile.

Anul trecut, la grâul de toamna productia medie obtinuta a fost de 3270 kg la hectar, fata de restul tarii, campania din judetul Suceava fiind decalata cu aproape doua saptamâni. De vina sunt temperaturile relativ scazute si precipitatiile îndelungate, un dezavantaj constituindu-l si faptul ca paioasele se coc pe zone si la anumite diferente de timp. Grâul, secara si triticalele au fost semanate pe o suprafata de 25.000 de hectare, iar orzul de toamna pe 750 de hectare.


Intră acum și în grupul de