Rezultatele controalelor efectuate pe litoral in perioada iunie – august 2008 de inspectorii A.N.S.V.S.A.

În perioada 14 iunie – 1 august 2008, inspectorii A.N.S.V.S.A. au efectuat pe litoral un numar de 3.011 actiuni de control,  având ca tematica respectarea legislatiei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind producerea, prelucrarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor de origine animala si non animala, dupa cum urmeaza:

–  1.941 unitati de alimentatie publica;
– 220 unitati de productie (abatoare, fabrici produse din carne, fabrici produse lactate, fabrici produse din peste);
– 850 unitati de comercializare (supermarketuri, magazine si puncte alimentare, piete agro-alimentare);

Controalele efectuate au evidentiat urmatoarele nereguli:

– nerespectarea lantului frigorific la depozitarea alimentelor, precum si monitorizarea temperaturilor în spatiile de frig;
– întretinerea necorespunzatoare a spatiilor, utilajelor si ustensilelor de lucru;
– manipularea produselor alimentare fara respectarea normelor si cerintelor de igiena;
– comercializarea directa catre consumatorul final a produselor alimentare în – spatii necorespunzatoare si neînregistrate sanitar veterinar;
– lipsa documentelor care sa ateste calitatea si salubritatea produselor;
– ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare.

Pentru deficientele constatate au fost aplicate 68 de sanctiuni contraventionale, în valoare totala de 102.500 lei. Au fost retinute, în vederea distrugerii 19.022 kg produse alimentare de origine animala în valoare totala de 226.593 lei, dupa cum urmeaza:

– 9.748 kg carne si produse din carne în valoare de 141.543 lei;
– 4.384 kg peste si produse din peste în valoare de 50.457 lei;
– 3.767 kg lapte si produse lactate în valoare de 27.806 lei;
– 1.123 kg produse de cofetarie – patiserie în valoare de 6.572 lei
– 390 bucati oua în valoare de 215 lei.
Activitatea de inspectie si control desfasurata de inspectorii A.N.S.V.S.A. este intensificata pentru a proteja sanatatea cetatenilor, prin prevenirea aparitiei de toxiinfectii alimentare.