Deputatul Emanuel Havrici se teme că dacă Parcul Șipote trece la Primărie ar putea fi transformat în spații pentru comerț, de distracții sau de locuit în condițiile în care spațiile verzi din Suceava au scăzut în ultimii 12 ani cu mult sub minimum stabilit de UE


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute că municipiul Suceava are cu mult mai puține spații verzi pe locuitor decât minimum stabilit de Uniunea Europeană și se teme că dacă Parcul Șipote va fi transferat la Primărie, acesta ar putea fi transformat în spații pentru activități comerciale, de distracții sau de locuit.

El a mai arătat că dacă municipalitatea va menține destinația actuală a parcului Șipote și va crește astfel norma de spații verzi pe cap de locuitor, există riscul ca spații verzi din interiorul orașului să dispară.

„Există o Directivă europeană care prevede ca pentru fiecare locuitor dintr-un municipiu, minim 2,5 mp să fie spații verzi. Acest lucru s-a întâmplat în Suceava, iar când a preluat Ion Lungu mandatul era peste 2,5 de mp. Am discutat la Ministerul Mediului. Din nefericire, la ora actuală, municipiul Suceava are doar 1,9 mp de spații verzi pentru fiecare locuitor. Suntem sub această directivă europeană”, a spus Havrici.

El a mai declarat că nu știe care au fost motivele pentru care s-a ajuns în această situație.

„Cum au fost repartizate aceste spații verzi, cine le-a concesionat, cum s-au închiriat, cum s-au redus în municipiul Suceava nu e o problemă care să mă privească, dar îi privește pe oamenii care locuiesc în Suceava”, a spus deputatul.

El a adăugat că fără să intre în detalii poate spune că multe dintre aceste spații verzi au mers către domeniul comercial pentru diverse interese.

„Un lucru este cert, a scăzut această suprafață”, a subliniat Havrici.

Deputatul social-democrat a ținut să menționeze că Parcul Șipote a fost înființat ca o zonă de agrement și care să fie și un spațiu de oxigen pentru locuitorii Sucevei.

„Parcul Șipote, atunci când a fost înființat a fost gândit ca o zonă de agrement și un spațiu de oxigen pentru municipiul Suceava. El nu a fost gândit niciodată să fie transformat într-un spațiu comercial, într-un spațiu de distracții sau într-un spațiu de joacă sau de locuit”, a spus Havrici.

El a mai arătat că nu vede în proiectul de preluare a acestui parc ce gânduri are Primăria Suceava.

„Intrând ca și spațiu verde în Suceava, dă voie ca restul spațiilor verzi să li se dea alte destinații”, a atras atenția Havrici.

 


Intră acum și în grupul de