Suceava, pe locul 8 ca atractivitate în țară, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. Cu cât zona este mai urbanizată, cu atât este mai dezvoltată


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a participat la o conferință organizată de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK), a declarat că în cadrul discuțiilor a fost prezentat un studiu al Băncii Mondiale în care Suceava se află pe locul 8 în țară ca atractivitate.

În raportul Băncii Mondiale, prezentat de Marcel Ionescu-Heroiu și Marius Cristea, Suceava este pe locul 18 în ceea ce privește performanța investițiilor cu capital privat străin, dar pe locul opt în ceea ce privește atractivitatea, respectiv la intenția unui român de a se muta în Suceava, după București, Cluj, Timișoara, Brașov, Constanța, Sibiu, Iași, Oradea și înaintea Tg Mureș, Pitești și Piatra Neamț.

În acest studiu se menționează că mare parte dintre investițiile private străine, exceptând București se regăsesc în zona de vest a țării, iar pe ultimele locuri sunt Botoșani cu 5 la sută și Vaslui cu 2,2 la sută.

În raportul Băncii Mondiale se arată că în România nu există o politică pentru zonele metropolitane, nu există o legislație pentru aceste zone și se apreciază că se impune un plan de amenajare a zonelor metropolitane, a mai spus Flutur.

Totodată se mai precizează că 70 la sută din PIB-ul țărilor din UE este asigurat de orașe și că o zonă cu cât are gradul de urbanizare mai ridicat cu atât este mai dezvoltată.

Mai mult, studiul subliniază că nivelul de creștere al unei țări urmeză nivelul de creștere al orașelor secundare și nu al capitalelor, a menționat președintele CJ Suceava.


Intră acum și în grupul de