Efectul Revoluției fiscale a Guvernului: Creștere cu 19 la sută a impozitelor locale în municipiul Suceava. Nu se majorează taxa la patinoar, iar autovehiculele hibride beneficiază de reducere cu 95 la sută a taxei locale


Intră acum și în grupul de

Modificarea Codului Fiscal adoptată de Guvern prin Ordonanță de Urgență care prevede reducerea impozitelor pe venit de la 16 la 10 la sută afectează bugetele localităților, care primesc cotă parte din acest impozit, iar în municipiul Suceava, pentru a diminua pierderile, municipalitatea propune o creștere, în medie cu 19 la sută, a impozitelor locale, care nu acoperă însă deficitul generat prin măsura Guvernului, bugetul pe anul 2018 urmând să fie cu 20 la sută mai mic decât cel din acest an.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că până acum nu au fost majorate taxele și impozitele locale în municipiu, dar că în acest an, ca urmare a efectelor modificărilor Codului Fiscal realitatea este că se diminuează semnificativ sumele care vor veni la bugetul local din impozitul pe venit.

„Suntem nevoiți ca în acest an să majorăm taxele și impozitele locale la anumite categorii în așa fel să compensăm o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venit”, a spus Lungu.

El a arătat că va propune Consiliului Local o creștere de, în medie, 19 la sută.

Potrivit lui Lungu, impozitul pe locuințe, va crește de la 0,08 la sută în prezent la 0,1 la sută, reprezentând o creștere de circa 20 de lei la o garsonieră și 50 de lei la apartamente cu patru camere.

La persoane juridice, impozitul pe clădiri va crește de la 1,5 la 1,8 la sută în timp ce la clădiri rezidențiale unde sunt persoane juridice, respectiv unde în apartamente se desfășoară activități ale unor firme, creșterea este de la 0,2 la 0,5 la sută.

„Este o creștere puțin mai mare. De exemplu, la un cabinet medical, impozitul astăzi este de 88 de lei, iar după creștere va ajunge la 200 de lei pentru un an de zile. Nu cred că e foarte mult, dar aceste apartamente au caracter economic”, a spus primarul.

El a subliniat că nu se atinge maximul pentru impozitele locale la niciuna dintre aceste categorii de contribuabili.

Primarul a precizat că vor fi acordate în continuare bonificații de 10 la sută pentru impozitele pe clădiri și teren.

„Nu vom pune taxă hotelieră în acest an. Vrem să încurajăm activitatea turismului în municipiul Suceava. Multe orașe au taxe de 2-3 la sută”, a spus Lungu.

Pentru încurajarea achiziționării de mașini hibride și electrice impozitul pe aceste autovehicule este redus cu 95 la sută.

Sunt scutite de impozitul pe clădiri cele cu caracter social.

Ion Lungu a menționat că nu vor fi majorate taxele la patinoar.

Primarul a explicat că aceste majorări au în vedere obținerea de fonduri pentru bugetul local care să fie folosite tot pentru suceveni, fiind în curs de derulare mai multe investiții.

„Tot pentru bunăstarea sucevenilor am fost nevoiți să majorăm aceste taxe și impozite locale”, a mai spus Lungu.

 


Intră acum și în grupul de