Viceprimarul Lucian Harșovschi a atras atenția ministrului Dezvoltării despre necorelarea între ghiduri ce va duce la rate mici de absorbție a fondurilor europene. El i-a cerut și să aloce fondurile pentru lucrările de termoficare executate în municipiu


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a participat, luni, la o întâlnire, la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene, cu ministrul delegat Marius Nica și cu vicepriministrul Paul Stănescu.

Harșovschi a spus că în cadrul discuțiilor a prezentat problemele legate de necorelare între ghidul solicitantului pentru Axa prioritară 4 și cel privind Obiectivul Specific (sub axa) 4.3 privind zonele urbane marginalizate în așa fel încât să nu fie dificultăți în momentul depunerii fișei de proiecte la MDRAPFE în data de 26 noiembrie.

Potrivit viceprimarului, Suceava, datorită colegilor care se ocupă de Fonduri Europene, este primul municipiu din regiune care are avizele pe proiecte și le poate depune la minister, fiind vorba de 32,9 mil €, fonduri nerambursabile pentru achiziația de autobuze electrice, amenajarea de zone verzi, construcția de grădinițe, de modernizare a clădurii cinematografului Arta-Ițcani sau pentru dotarea unor licee profesionale.

El a mai spus că a discutat cu vicepriministrul Paul Stănescu problema termoficării și a necesității trimiterii banilor alocați pentru lucrările executate, iar acesta l-a asigurat că „banii sunt pe drum”.

Mai mult, Harșovschi a solicitat și sprijin financiar din fondul de rezervă pentru municipiul Suceava, pentru plata subvenției necesare încălzirii pe perioada iernii, urmând ca în acest caz să fie luată o decizie.

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene și Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene, au avut, luni, o întâlnire cu reprezentanți ai Asociației Municipiilor din România, ai Asociației Orașelor din România și cu reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale.

 

Întâlnirea a vizat subiecte privind domeniile și programele de finanțare gestionate de Ministerul Dezvoltării.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, au fost abordate teme precum problematica simplificării procedurilor de absorbție a fondurilor europene, viitoarele apeluri de proiecte la care unitățile administrativ-teritoriale sunt eligibile, finanțarea unităților administrativ-teritoriale și echilibrarea bugetelor locale și soluții pentru termoficare.

În întâlnire, reprezentanții ministerului au prezentat soluțiile identificate pentru aspectele semnalate, la nivelul programelor pe care le coordonează, și vor răspunde punctual solicitărilor formulate de participanții la întâlnire – primari și reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale, precizează sursa citată.

 

Ministerul Dezvoltării are, în prezent, în procedura de consultare interministerială, proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea de fonduri pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat, a populaţiei, se mai arată în comunicat.

 


Intră acum și în grupul de