Condițiile meteo nu permit încă reluarea căutărilor celui de-al treilea salvamontist voluntar surprins de avalanșă în zona Călimani-Valea Haitii

Echipele de salvare, care și-au încetat sâmbătă dimineața căutările la ora 1:00 din cauza înrăutățirii vremii, nu pot încă relua acțiunile de căutare a celui de-al treilea salvamontist voluntar, un bărbat de 40 de ani, surprins de avalanșa de vineri după amiaza.

Șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat pentru News Bucovina că echipa care coordonează acțiunile de căutare s-a întrunit sâmbătă dimineața și a decis că încă nu se pot relua căutările din cauza condițiilor meteo.

În zona de munte a județului Suceava este în vigoare un cod galben de vreme rea ce vizează ninsori moderate cantitativ, intensificări ale vântului și viscol la munte.

Vineri după-amiază, la ora 17:17, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112, despre faptul că trei salvamontişti, doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Potrivit ISU Suceava, cei doi barbaţi,pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei,  se aflau în timpul liber, iar toți trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava.

În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege.