Avalanșă Călimani: Căutările celui de-al treilea salvamontist voluntar vor reîncepe când acestea se pot desfășura în siguranță

Căutările celui de-al treilea salvamontist voluntar surprins, vineri după amiaza, de o avalanșă, vor începe când aceste se vor putea face în siguranță.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, duminică, pentru News Bucovina că în zona respectivă există pericol să se declanșeze o nouă avalanșă și că este în vigoare și un cod galben de ninsori.

„ Până nu sunt condiții de siguranță pentru cei care fac căutările nu se demarează căutarea”, a spus prefectul.

Șeful Salvamont Suceava, Voicu Raia, a declarat la România TV că cei trei nu erau salvamontiști atestați ci erau aspiranți și că parcuseseră doar câteva cursuri.

El a mai spus că aceștia au greșit că nu au respectat traseul marcat spre Vf. Pietrosul și au mers pe o scurtătură.

Un procuror militar investighează în prezent condițiile în care au plecat cei trei spre Vf Pietrosul pentru a ridica un drapel tricolor de Ziua Națională.

Vineri după-amiază, la ora 17:17, dispeceratul pompierilor militari suceveni a fost anunţat prin numărul unic de urgenţă 112, despre faptul că trei salvamontişti, doi bărbaţi şi o femeie, au fost surprinşi de o avalanşă în zona Călimani-Valea Haitii, spre Vârful Pietrosu.

Potrivit ISU Suceava, cei doi barbaţi,pompieri militari în cadrul Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei,  se aflau în timpul liber, iar toți trei erau voluntari ai formaţiunii Salvamont Vatra Dornei şi mergeau să arboreze drapelul românesc pe munte, într-o misiune umanitară.

 

Pentru căutarea lor au fost constituite mai multe echipe de căutare, formate din salvamontişti, pompieri militari, jandarmi montani, lucrători ai Ocolului Silvic Vatra Dornei şi ai Rezervaţiei Călimani, precum şi militari de UM Roşu.

 

În jurul orei 19:30 a fost găsit unul dintre bărbaţi, în vârstă de 36 de ani. Acesta era conştient şi cooperant, dar cu leziuni. După ce a fost transportat la ambulanţa SMURD, unde a fost stabilizat, ulterior a fost preluat de către un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean, cu medic, şi transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgență Suceava.

În jurul orei 20:30 a fost găsită femeia, în vârstă de 30 de ani, fără funcţii vitale. În ciuda eforturilor depuse de paramedici, aceasta nu a mai putut fi adusă la viaţă.

 

Salvatorii au continuat căutările pentru celălalt bărbat, în vârstă de 40 de ani, până sâmbătă în jurul orei 1:00, când misiunea de căutare a fost oprită, din cauza condiţiilor meteo vitrege.

loading...