Șeful Salvamont Vatra Dornei: În următoarele zile se vor verifica condițiile de acces în siguranță spre Gura Haitii și Dornișoara și va fi monitorizat stratul de zăpadă din zona de creastă. Pentru căutarea celui de-al treilea salvamontist sunt pregătite echipaje profesioniste din șase județe


Intră acum și în grupul de

Șeful Serviciului de Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a precizat, duminică, într-un comunicat de presă, că din cauza condițiilor meteorologice s-au înterupt temporar acțiunile de căutare a celui de-al treilea salvamontist voluntar, Sorin Liviu Pandelea, surprins, vineri după amiaza, de o avalanșă și că în următoarele zile se vor face verificări în teren strict doar din partea Salvamont Vatra Dornei și Salvamont Suceava.

Ariciuc a arătat că vor fi verificate condițiile de acces în siguranță spre zonele de căutare, Gura Haitii și Dornișoara, și va fi monitorizat stratul de zăpadă din zona de creastă.

„În ultimele 48 de ore zăpada proaspată căzută la stația meteorologică Reţitiş este de 25 de cm. Ținând cont de faptul că în zona stației meteo este permanent transport de zăpadă (vant), stratul nou depus pe versantul nordic al Pietrosului Călimani (zona superioară din Poiana Izvoarelor) depășește 30 – 40 de cm. În condițiile actuale, condițiile de producere a unei noi avalanșe pe firul estic al văii este iminent. Pe această vale stratul de zăpadă actual este estimat la 1.5 metri”, a precizat Petru Ariciuc.

El a mai arătat că începând cu data de 6 decembrie va urma o îmbunătățire a vremii, iar conform procedurilor în vigoare, în perioada următoare se va stabili modul și calendarul de desfășurare a operațiunilor de căutare.

Totodată, șeful Serviciului de Salvamont Vatra Dornei a menționat că pentru căutarea celui de-al treilea salvamontist sunt pregătite echipaje profesioniste din șase județe și a rugat cetățenii să nu intervină pe cont propriu în acțiuni de căutare.

„Sunt pregătite pentru intervenția de căutare echipaje profesioniste Salvamont din șase județe. Rugăm insistent persoanele voluntare care doresc pe cont propriu să execute acțiuni de căutare a victimei în teren să nu intervină în niciun fel. Expunerea este gratuită și fatală”, a avertizat șeful Serviciului de Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc.


Intră acum și în grupul de