Județul Suceava obține 280 de milioane de euro pentru lucrări de apă și canalizare. Flutur: E cel mai mare proiect finanțat vreodată în județ cu fonduri europene


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, joi, că un proiect de 280 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava este avizat pentru a intra la finanțare europeană în 2018.

„A intrat in linie dreaptă în vederea finanțării cel mai mare proiect finanțat vreodată în județul Suceava cu fonduri europene. Este vorba despre proiectul  Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Suceava, proiect propus spre finanțare prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM)”, a spus Flutur.

El a menționat că, recent, s-a încheiat vizita în teren a reprezentanților organismului delegat de către Comisia Europeana, BEI și BERD cu evaluarea proiectelor de apă și canalizare și a reprezentanților firmei care a întocmit aplicația de finanțare.

„Rezultatele evaluării au fost pozitive, prin urmare aplicația va fi înaintată Comisiei Europene cu recomandarea de a fi finanțată și, din discuțiile purtate, se estimează că în prima jumătate a anului 2018 ar putea fi semnat contractul de finanțare”, a precizat președintele CJ Suceava.

El a subliniat că acesta este un proiect de importanță majoră pentru județul Suceava, prin care se vor face lucrări de extindere rețele de alimentari cu apă și de canalizare, stații de alimentare cu apă și stații de epurare în 14 localități din județ, respectiv în Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Siret, Marginea, Salcea, Șcheia, Sucevița, Putna, Dolhasca și Mitocul Dragomirnei.

Directorul general al operatorului regional ACET SA Suceava, Ștefan Groza, a declarat că gradul de conectare va fi de peste 92 la sută în cele 14 zone unde se implementează proiectul și se vor încadra în normele Directivei europene în acest domeniu.

El a spus că gradul de conectare la rețele de apă în județ este în prezent de circa 60 la sută.

Potrivit lui Groza, acest proiect este cele mai mare din județ și unul dintre cele mai mari din țară.

El a mai declarat că, până în prezent, au fost implementate proiecte în județul Suceava de 180 de milioane de euro pe POS Mediu, de 54 de milioane de euro cu finanțare ISPA, dar și circa 20 de milioane de euro prin SAMTID.

„Investițiile în infrastructura de apă și apă uzată din județ vor depăși 500 de milioane de euro în urma implementării acestui nou proiect”, a precizat Ștefan Groza.


Intră acum și în grupul de