A gresit sau nu Sorin Avram?


Intră acum și în grupul de

Jurnalistul Sorin Avram, omul care în perioada 1991- 2000 a dat ora exacta în materie de politica locala în judetul Suceava, a fost curtat de doua partide, PSD si PD-L, sa candideze într-un colegiu electoral la alegerile generale din toamna acestui an. Din punctul de vedere al lui Sorin Avram, lucrurile sunt onorante. Din punctul meu de vedere, lucrurile însa nu prea sunt în regula cu politica din judetul Suceava. Sa va spun de ce: pentru ca nu mi se pare normal sa încerci sa „pervertesti” un om aratându-i ca poate ajunge demnitar al României numai de dorinta de a mai trece în contul partidului un post de parlamentar câstigat în judet. Era clar pentru multi si a fost destul de clar si pentru Sorin ca si PD-L si PSD jucau o carte câstigatoare, însa nu si Avram. Pentru jurnalistul sucevean ar fi însemnat o perioada în care ar fi trebuit sa împarta bucata de pâine politica fie cu cei pe care i-a criticat în PSD, fie în PD-L. Si asta nu se prea face.  

Ce nu pricep eu este de ce liderii politici judeteni nu înteleg ca presa nu este neaparat un dusman si ca daca te ai bine cu unii oameni din presa, nu înseamna neaparat ca au câstigat ceva?! Mass-media locala a facut si va mai face în continuare greseli, promovând pentru un pumn de galbeni, oameni politici care nu ar trebui sa existe în peisajul sucevean. Vina nu e în totalitate a presei, ci apartine si opiniei publice care nu sanctioneaza la timp tentativele de a se iti în peisajul politic de top a unor oameni ce nu au ca baza de lucru principiile, ci doar dorinta de afirmare.  

Faptul ca PSD si PD-L apeleaza la oameni din mass-media locala pentru a fi alaturi de ei, înseamna ca au o mare problema. Înseamna în primul rând ca au nevoie de imaginea oamenilor din presa si în al doilea rând, înseamna ca nu au oameni. Si asta e foarte grav, pentru ca demonstreaza faptul ca grija principala a celor care formeaza „clica” de lideri judeteni nu au avut ca principala preocupare în ultimii 10 ani decât ajungerea la putere, pe o functie babana, bine platita si nicidecum sa lase ceva în urma. Iar acel ceva ar fi trebuit sa fie o mâna de tineri bine pregatiti si care sa împarta aceleasi principii si idei cu liderul lor. Însa nici la PD-L si nici la PSD nu exista asa ceva. Nu exista dorinta de a da drumul la performanta interna, la progres. La cele doua partide, bisericutele pe interese sunt singurele monede de schimb. Mare pacat.

Pe de alta parte, sunt mândru ca Sorin Avram a refuzat sa intre în politica. Mi-a fost si mai este si acum un exemplu de cum poate fi un om corect, atunci când vrea, cum pot fi spuse unele lucruri fara sa deranjeze, desi personajul respectiv la care se face referire ar trebui sa se sinucida dupa ce aude ce parere exista pe piata presei despre el. Sorin Avram va continua sa ma inspire si sa fie un exemplu pentru „jurnalistii” facuti la apel de seara prin anunturi date la mica publicitate în ziarele sucevene.

Mihai Chira


Intră acum și în grupul de