Șofer sucevean imobilizat și încătușat de polițiștii suceveni după ce a devenit agresiv când i s-a cerut să fie testat dacă a condus băut

Un șofer sucevean a fost imobilizat și încătușat de polițiștii suceveni după ce a devenit agresiv când i s-a cerut să sufle în alcooltest.

Potrivit unui comunicat al Poliției Județene Suceava polițiștii pot interveni în forţă, în condiţiile legii, împotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.

Poliția Suceava reamintește că imobilizarea este o măsură polițienească ce are caracter preventiv, executată în scopul de a pune o persoană în imposibilitatea de a fugi sau de a se manifesta agresiv față de polițist sau față de alte persoane, de a începe sau de a continua o acțiune violentă. Imobilizarea se poate realiza prin folosirea procedeelor de autoapărare, precum și, după caz, a unor mijloace de imobilizare din dotare precum și cu sprijinul altor persoane.

Totodată, se subliniază că mijloacele folosite pentru imobilizare sunt stabilite în funcție de numărul persoanelor implicate, starea de agresivitate și forța fizică a acestora, modul de manifestare a agresivității, precum și de obiectele pe care le au asupra lor și care ar putea fi folosite pentru atac asupra polițistului sau a altor persoane.

Înainte de luarea acestor măsuri, persoana este somată să înceteze acțiunea agresivă și să se supună solicitării polițistului, recurgându-se la imobilizare numai dacă persoana nu se conformează, precizează sursa citată.

Poliția Suceava a dat drept exemplu un caz petrecut vineri, în jurul orei 14:10, când polițiștii din cadrul SPR 11 Pojorâta, au oprit pe D.J. 175, în localitatea Izvoarele Sucevei,  condus de un bărbat de 46 ani, din localitate. Întrucât acesta emana halenă alcoolică, i s-a solicitat să efectueze o testare cu aparatul alcooltest, însă acesta a refuzat.

În continuare, întrucât conducătorul auto a devenit agresiv fizic şi verbal, a fost încătușat și condus la Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge în vederea determinării alcoolemiei, unde de asemenea a refuzat, cu toate că inițial își dăduse consimțământul scris.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei”.

 

Poliţiştii reamintesc că vor acţiona cu maximă femitate, în condiţiile prevăzute de lege pentru descurajarea oricăror comportamente de tip antisocial, siguranţa cetăţenilor şi respectarea legii fiind priorităţi permanente, se arată în comunicat.

loading...