Prefectul Baisanu, surprins de noile modele de tractoare cu care fermierii suceveni au participat la protest


Intră acum și în grupul de

30 de utilaje agricole încolonate au parcurs miercuri, strazile municipiului Suceava, într-un mars de protest. Marsul s-a desfasurat pe traseul: strada Calea Unirii – str. Nicolae Balcescu – str. Stefan cel Mare – B-dul 1 Mai – B-dul 1 Decembrie 1918 – Directia Agricola – Rond Galleria. Participantii la mitingul organizat de Federatia Agrostar au oprit în fata Prefecturii Suceava pentru a transmite reprezentantilor Guvernului lista cu revendicari. Pe utilajele agricole erau lipite afise cu mesaje de genul „Motorina accizata = alimente accizate” sau „Motorina accizata ca un viciu, vaca de muls pentru Patriciu”.

Prefectul judetului Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, a coborât în mijlocul protestatarilor carora le-a dat asigurari ca problemele lor se afla în atentia Guvernului. Acesta le-a spus acestora ca erau oricând bineveniti sa-si prezinte problemele, fara sa fie nevoie sa aduca si tractoarele în fata Prefecturii. „Daca bateati la usa mea oricând, nu cu tractorul, va primeam la fel si discutam cererile dumneavoastra”, le-a explicat prefectul de Suceava.

Stefan Baisanu a fost surprins de noile modele de tractoare cu care fermierii suceveni au participat la protest si s-a urcat în cabinele a doua dintre modele, apreciind ca fermierii suceveni au început sa investeasca serios în domeniu. Proprietarul unui astfel de utilaj agricol l-a informat pe prefectul de Suceava ca numai un cauciuc costa cât productia de cartofi de pe trei hectare.

Protestatarii suceveni , împreuna cu reprezentantul Guvernului în teritoriu, au continuat discutiile în Prefectura, unde Stefan Baisanu le-a expus faptul ca doreste sa realizeze un parteneriat cu asociatiile producatorilor pentru o mai buna organizare, în vederea promovarii produselor proprii pe piata interna. Prefectul Baisanu le-a spus reprezentantilor fermierilor ca sucevenii sunt gospodari si le-a prezentat un proiect de capitalizare a judetului Suceava.

Fermierii prezenti au explicat ca doresc sa fie tratati ca si ceilalti agricultori din celelalte tari ale Uniunii Europene, în special în ceea ce priveste acciza la motorina. „Guvernul va face tot ce-i sta în putere sa rezolve problema”, a spus Alexandru Baisanu, asigurând fermierii de tot sprijinul sau pentru solutionarea problemelor din domeniu.

Reprezentantii fermierilor si prefectul au stabilit de comun acord sa organizeze o întâlnire de lucru, la care sa participe si specialistii Directiei Agricole, în cadrul careia sa fie stabilit un program de masuri cu obiective si termene de îndeplinit.

Fermierii si-au continuat traseul spre Directia Agricola Suceava, pentru a depune si acolo protestul cu revendicarile lor. ­

­ 


Intră acum și în grupul de