Mutarea statuii lui Petru Musat, mar al discordiei


Intră acum și în grupul de

Mutarea statuii lui Petru I Musat de pe esplanada centrala a municipiului resedinta de judet, a stârnit dezacordul sucevenilor. Prefectul judetului, Alexandru Baisanu, a anuntat joi ca a primit din partea mai multor personalitati ale municipiului resedinta de judet o scrisoare deschisa, care îl are ca principal destinatar pe primarul Sucevei, Ion Lungu, si în care i se solicita acestuia din urma sa renunte la ideea de a amplasa o noua statuie în locul statuii Voievodului Petru I Musat, aflata în imediata apropiere a Casei de Cultura. Prefectul a prezentat scrisoarea într-o conferinta de presa, ocazie cu care am aflat ca ea este semnata de presedintele Societatii de Istorie din Suceava, Mihai Iacobescu, Decanul Facultatii de Istorie si Geografie din cadrul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava, Stefan Purici, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu si de o serie de oameni marcanti ai municipiului resedinta de judet.

În text se spune, printre altele, ca „a muta statuia aceluia de numele caruia se leaga actul de nastere al Sucevei, la marginea orasului (în curtea unui liceu) înseamna a sfida istoria neamului si a împieta mentalul public al locuitorilor Sucevei. Gestul este cu atât mai regretabil, cu cât aceasta initiativa a fost lansata acum când se împlinesc 620 de ani de la momentul  în care Petru I Musat a consacrat existenta orasului nostru”.

Reamintim ca Ion Lungu a anuntat la ultima sa conferinta de presa ca intentioneaza sa amplaseze în locul statuii voievodului moldovean o alta statuie intitulata „Bucovina Înaripata”, creatie noua a artistului sucevean Mircea Daneasa si care este dedicata eroilor români.

Prefectul Baisanu a spus imediat dupa ce a aflat de intentia acestuia, ca primarul Lungu ar putea hotarî mutarea propriei statui, atunci când o va avea.

În aceste conditii, este posibil ca lucrarea „Bucovina Înaripata” a sculptorului local Mircea Daneasa sa fie instalata în cele din urma la Cetatea de Scaun a Sucevei. ­

­


Intră acum și în grupul de