SMURD si la Suceava


Intră acum și în grupul de

De la data de 1 septembrie, la Suceava a fost înfiintat „scriptic” SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare), ce va functiona în cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Bucovina” Suceava si care va fi dotat cu masini speciale. Potrivit purtatorului de cuvânt al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Tiberiu Bradatan, ISU a preluat o masina de la Cluj, una de la Arad si urmeaza alta de la Prahova, urmând ca numarul total sa fie de 6-7 masini. „Rolul este de a asigura un serviciu mobil de urgenta cu echipaje specializate, ce sa raspunda într-un timp cât mai scurt la solicitari. Personalul acestui serviciu va fi format din oameni din domeniul militar, cu baremuri riguroase, ce trebuie sa raspunda în timpi minimi si care au pregatire de paramedici”, a mentionat dr. Bradatan, adaugând ca pompierii fac pregatiri medicale urmate de cursuri practice la SMURD Iasi. Acesta a afirmat ca, pentru început, va exista o linie completa de garda la ISU Suceava, dupa care vor fi extinse si la Vatra Dornei si Siret.

O linie de garda va cuprinde 3 paramedici, un comandant de echipaj si 2 servanti, ce vor asigura ture de 12 ore.

Cazurile vor fi anuntate prin Apelul de urgenta 112, iar la fata locului se va deplasa autospeciala SMURD, iar daca va fi necesar, se va trimite masina pentru descarcerare si, eventual, o ambulanta.

„Vor fi primite si niste echipamente de telecomunicatie destinate ISU, UPU- Unitatea de Primire a Urgentelor a Spitalului Judetean si Ambulanta, care vor lucra pe o frecventa comuna, pentru a se lucra într-un termen cât mai scurt. De la SMURD Bucuresti se va primi si un index de cooperare cu algoritmii ce trebuie realizati. De acum, titularul conferintei este dispeceratul ISU, pâna acum fiind Ambulanta”, a spus purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, tinând sa precizeze ca noul serviciu nu afecteaza activitatea serviciului de Ambulanta.

Dr. Bradatan a mai adaugat ca SMURD va anunta UPU de gravitatea cazului si timpul în care ajunge la unitatea spitaliceasca, pentru ca personalul sa se pregateasca pentru primirea pacientilor.

Serviciul SMURD va fi functional peste 2 luni, dupa perioada de instruire a personalului.

În functie de numarul de interventie, timpii de reactie, de rezultatul interventiilor, la sfârsitul anului se va face o evaluare ce va putea duce la suplimentarea numarului de autospeciale SMURD.

     


Intră acum și în grupul de