Lungu anunță că noul pod peste râul Suceava, modernizarea ștrandului Ițcani și proiectele cu finanțare europeană sunt între cele 20 de priorități ale sale pentru anul 2018


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, cele 20 de priorități ale sale pentru anul 2018  în municipiu între acestea fiind noul pod peste râul Suceava, modernizarea ștrandului Ițcani, dar și proiectele cu finanțare europeană.

Primarul a spus într-o conferință de presă că își dorește ca bugetul municipiului pentru acest an să fie aprobat în ședința Consiliului Local din 25 ianuarie.

El a menționat că va avea consultări pe proiectul de buget în cartiere și că deja a avut o primă discuție cu consilierii locali PSD, pentru că atunci când începe construcția unui buget prima dată se consultă cu opoziția.

„Lucrurile sunt clare, anul acesta vom avea un buget destul de limitat pentru că pierdem niște bani din start la cotele de impozit pe venit și trebuie să asigurăm funcționarea și să finalizăm investițiile începute”, a spus Lungu.

El a adăugat că între prioritățile anului 2018 se numără depunerea și începerea proiectelor cu finanțare europeană prin Programul Operațional Regional 2014-2020, subliniind că municipiul Suceava are deja aprobarea ministerului de resort pentru a depune aceste proiecte.

Un alt proiect se referă la reabilitarea termică a sediului Primăriei Municipiului Suceava, proiect care a trecut deja de prima fază, dar că o prioritate este și depunerea proiectului de reabilitare a rețelelor termice prin Programul Operțional de Infrastructură Mare (POIM).

Între priorități, Ion Lungu a spus că se află și finalizarea proiectelor cu finanțare elvețiană, urmând să fie aduse mașinile electrice, finalizată înlocuirii becurilor cu cele tip LED pentru iluminatul public și că a fost deja finalizată instalarea punctelor de încărcare și s-au livrat bicicletele electrice.

O altă prioritate a primarului este finalizarea lucrărilor din Cartierul Europa ce au fost începute de anul trecut și urmează să fie încheiate în acest an privind amenajarea parcărilor și a străzilor din cartier, dar și alimentarea cu energie electrică, dar și finalizarea blocurilor construite prin ANL și unde Primăria va trebui să aducă utilitățile.

În ceea ce privește reabilitarea de străzi se prevede finalizarea lucrărilor la străzile Mihai Sadoveanu, Bogdan Vodă, Lev Tolstoi, Vasile Bumbac și Traian Țăranu.

Primarul își mai propune ca în prima parte a anului să fie realizat un studiu de circulație și de fluidizare a traficului, astfel încât ca până la Sărbătorile Pascale să fie pus în aplicare.

 

O prioritate pentru 2018 este aprobarea și începerea proiectului noului pod peste râul Suceava, un proiect multianual, a spus primarul care a menționat că a împărțit acest proiect în două subproiecte, unul ce presupune realizarea  drumului și un altul ce presupune construirea noului pod peste râul Suceava întrucât un asemenea proiect este eligibil pentru a fi finanțat și prin PNDL.

Tot în 2018, primarul Ion Lungu propunere începrea lucrărilor la aducțiunea de gaz metan în Burdujeni sat unde a fost finalizat proiectul tehnic și urmează licitația, dar și finalizarea lucrărilor în piețe, respectiv piața Burdujeni și încălzirea în Piața centrală.

Ion Lungu a mai arătat că o prioritate este și modernizarea ștrandului Ițcani, acum fiind faza de proiectare și că speră să fie aprobat cât mai repede pentru a se începe lucrările de modernizare a ștrandului.

În ceea ce privește realizarea proiectului Sălii Polivalente primarul a spus că sunt aprobați indicatorii tehnico-economici și că își dorește ca în acest an să fie realizat proiectul tehnic la Compania Națională de Investiții și să fie găsită o oportunitate să se poată finanța construcția.

O altă prioritate este finalizare și aprobare PUG, dar și transferul a 165 de hectare de pădure în zona Șipote și zona Zamca.

Primarul a mai inclus la priorități finalizarea licitației pentru desemnarea operatorului de salubritate menajeră în municipiu.

Totodată, el consideră prioritare pentru anul 2018 reabilitarea statuii lui Ștefan cel Mare și realizarea Monumentului Unirii.

În cursul anului se vor derula mai multe acțiuni în cadrul proiectului Centenar 2018 care vor începe în februarie când se împlinesc 630 de ani de atestare documentară a Sucevei.

„Acestea sunt 20 de priorități din punctul de vedere al primarului pentru anul 2018”, a declarat Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de