O asociere de firme din Ipotești și Miroslava vrea să restaureze statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare cu 1,3 milioane de lei


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că o asociere de firme din Ipotești și Miroslava a depus o oferătă pentru restaurarea statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare din municipiu și a zonei adiacente.

Lungu a spus că municipalitatea a obținut avizul de la Ministerul Culturii pentru această lucrare și că se va face restaurarea întregului monument, suma alocată fiind de 1,3 milioane de lei, fără TVA.

El a menționat că s-a depus o ofertă din partea unei asocieri formată din două firme, respectiv Mateo Rustic Construct SRL Ipotești și sucontractant, Exprosoft SRL Miroslava din județul Iași.

„Sperăm să fie eligibilă această ofertă și să reabilităm statuia lui Ștefan cel Mare și a zonei din jur până la data de 28 noiembrie când ne dorim să inaugurăm”, a spus Lungu.

Primăria a organizat până în prezent două licitații pentru restaurarea statuii la care nu s-a prezentat niciun ofertant în condițiile în care se solicita și obținerea avizului de la Ministerul Culturii.

După ce la sfârșitul anului trecut municipalitatea suceveană a obținut avizul Ministerului Culturii a fost reluată procedura de achiziție publică pentru restaurarea statuii și amenajarea zonei adiacente.

Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare a fost realizată de către sculptorul Iftimie Bârleanu și amplasată în anul 1977 în Parcul Șipote-Cetate și a fost dezvelită la data de 16 septembrie 1977, în prezența președintelui comunist al României, Nicolae Ceaușescu, aflat în vizită în municipiul Suceava.

După anul 2000, lipsa de interes față de acest monument a dus la degradarea acestuia astfel încât soclul statuii a fost grav afectat, inclusiv altoreliefurile de bronz de mari dimensiuni de pe soclu.(T.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de