Presedintele Agentiei Nucleare Romane da asigurari ca Terra nu va disparea …


Intră acum și în grupul de

Aflat la Suceava, presedintele Agentiei Nucleare Române, Valica Gorea, a dat asigurari ca în cazul experimentului Large Hadron Collider (LHC) „nu exista probabilitatea formarii unor gauri negre”, asa cum se teme o mare parte a comunitatii oamenilor de stiinta din lume. Valica Gorea, specialist în energie nucleara, a spus într-o conferinta de presa ca aceste „gauri negre” sunt la rândul lor, de fapt, niste concepte teoretice, înca necunoscute. „Nu a masurat nimeni o gaura neagra. Sunt probabilitati, simple teorii”, a explicat Valica Gorea.
Acesta a subliniat faptul ca la acest experiment si-au adus contributia peste 100 de cercetatori români, care participa de cel putin patru ani la acest proiect.

Valica Gorea a mai spus ca România a contribuit la realizarea a trei din cele patru spatii care vor detecta particulele rezultate din spargerea protonilor ce sunt parte din experiment. Primul fascicul de protoni introdus în cadrul Large Haldron Collider (LHC) a efectuat, miercuri, un tur complet al tunelului cu lungimea de 27 de kilometri situat la 100 de metri în subteran, în regiunea de granita franco-elvetiana.  Primul fascicul de protoni a fost injectat în cadrul acceleratorului la ora 07.30 GMT, indicatorii de pe ecranele de control indicând ca acesta a intrat cu succes în prima sectiune a tunelului si ca, la mai putin de o ora de la începerea experimentului, a parcurs un tur complet al tunelului, realizând obiectivul principal al cercetatorilor pentru prima zi a experimentului.
­


Intră acum și în grupul de