Doi suceveni care conduceau o firmă de construcții, trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală. Ei sunt acuzați că au păcălit o firmă să le livreze materiale de construcție și au refuzat să primească facturile emise


Intră acum și în grupul de

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunțat, joi, că a dispus trimiterea în judecată a lui Corneliu Severin Sofian și Panseluța Sofian pentru evaziune fiscală şi înşelăciune.

Potrivit rechizitoriului, Corneliu Severin Sofian a deţinut calitatea de asociat şi administrator al unei firme din Suceava ce avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădirii civile şi comerţ cu ridicata a materialelor de construcţii, firmă la care în funcţia de director general era angajată Panseluța Sofian.

Cercetările penale au stabilit că la începutul lunii martie 2009, Panseluța Sofian a mers la o firmă din Suceava însoţită de o persoană pe care a prezentat-o ca un antreprenor fezabil financiar care construieşte un bloc situat în b-dul George Enescu.

Potrivit procurorilor, ea ar fi recurs la acest tertip în vederea obţinerii încrederii administratorilor societăţii sucevene deși știa că firma pe care o reprezenta se confrunta cu probleme financiare, neputând plăti comenzi de materiale de construcţii achiziţionate de la alte 15 societăţi comerciale furnizoare,  fiind în imposibilitatea achitării datoriilor sale către furnizori.

Tot atunci, Panseluța Sofian a încheiat o convenţie verbală cu administratorii societăţii respective inducând acestora încrederea că îşi va onora obligaţiile asumate, constând în achiziţionarea de materiale de construcţii (gresie, faianţă, chit) care aveau ca destinaţie mai multe apartamente din blocul construit de persoana pe care aceasta a prezentat-o ca fiind antreprenorul garant.

După efectuarea mai multor livrări de marfă în aceste condiţii, marfă care a ajuns la beneficiarii finali, şi înaintarea unei file cec nedatate şi parţial completate, la sfârşitul lunii martie 2009, către administratorii firmei furnizoare, filă cec despre care ştia că nu poate fi valorificată întrucât nu exista disponibil bănesc în cont, pentru a garanta plata mărfii, instrument ce a şi fost refuzat la plată în data de 02.04.2009,  Panseluța Sofian a refuzat să primească facturile emise aferente acestor operaţiuni comerciale şi implicit să efectueze plata la care se angajase iniţial, producând astfel un prejudiciu societăţii furnizoare în cuantum de 57.333,83 lei.

În urma efectuării inspecţiei fiscale de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava – Activitatea de inspecţie fiscală, s-a stabilit că relaţiile comerciale derulate între cele două firme în baza cărora au fost livrate mărfuri în valoare de 57.333,83 lei, nu au fost evidenţiate  de Corneliu Severin Sofian și  Panseluța Sofian în contabilitatea firmei, iar consecinţa fiscală stabilită de către organul de control fiscal a fost sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA în sumă de 10.070 lei, prejudiciul nefiind recuperat.

În acest caz cauză nu s-au instituit măsuri asigurătorii, întrucât nu au fost identificate bunuri mobile/imobile aparținând inculpaţilor, precizează sursa citată.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Suceava.

 


Intră acum și în grupul de