La Tibeni, 27 de case ce trebuiau reabilitate au fost trecute de Inspectoratul de Constructii la „reparatii minore”


Intră acum și în grupul de

Dintr-o eroare a Inspectoratului de Stat în Constructii Suceava, cele 27 de case ce trebuiau refacute în localitatea suceveana Tibeni, au fost înscrise pe lista caselor ce necesita doar reparatii, iar familiile sinistrate nu beneficiaza în prezent de materialele si fondurile stabilite de Guvern.
Prefectul judetului Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, a declarat ca a verificat modul în care se deruleaza reconstructia caselor în mai multe localitati din judet si a constatat ca în localitatea Tibeni, unde inundatiile au afectat grav mai multe locuinte, familii care trebuiau sa primeasca materiale si bani pentru reabilitarea caselor afectate, au primit doar bani pentru reparatii minore. Prefectul Baisanu a precizat ca, la evaluarea efectuata de comisia tehnica, din care au facut parte si reprezentanti ai Inspectoratului de Stat în Constructii Suceava, s-a stabilit ca în Tibeni vor trebui reconstruite 14 case, un numar de 27 de case necesita reabilitare, iar alte 72 de locuinte necesita reparatii.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a aratat ca toate datele culese din judet de comisiile de evaluare au fost centralizate la Inspectoratul de Stat în Constructii Suceava, iar în localitatea Tibeni, cele 27 de case ce trebuiau reabilitate si pentru care proprietarii urmau sa beneficieze de materiale de constructii si 5000 de lei, au fost trecute în lista caselor ce necesita doar reparatii minore si beneficiaza doar de 2500 de lei pentru lucrari. „Greseala apartine Inspectoratului de Stat în Constructii, iar lista finala, în baza careia Guvernul a emis Hotarârea de Guvern de alocare de materiale si fonduri, nu a inclus si reabilitarea celor 27 de case”, a spus  Stefan Baisanu.

Prefectul de Suceava a mentionat ca va înainta Guvernului un nou proiect de HG în vederea alocarii de fonduri si materiale pentru aceste case, dar si pentru alte locuinte ce trebuie reconstruite.
Alexandru Baisanu a spus ca, în prezent, se evalueaza din nou casele afectate de inundatii si ca s-a constatat ca mai multe locuinte vor trebui reconstruite, o situatie finala a acestora urmând sa fie prezentata luni.
Prefectul  Baisanu a mai declarat ca va analiza activitatea ISC Suceava si mai ales care au fost cauzele care au dus la aceasta eroare. Acesta a subliniat ca primarul comunei Satu Mare, de care apartine localitatea Tibeni, nu a sesizat aceasta situatie. Totodata, Stefan Baisanu a spus ca în Tibeni, unde cele 14 case sunt reconstruite cu sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, primarul a preluat din depozit materialele de constructii si a început distribuirea lor catre familiile ale caror case sunt refacute de Biserica. „Materialele trebuiau sa ramâna în depozit si alocate celorlalte familii ale caror case se afla în reconstructie”, a mai precizat prefectul Baisanu.


Intră acum și în grupul de