Ziua Mondială a Zonelor Umede, marcată vineri de APM Suceava
O masă rotundă cu tema “Zone umede pentru dezvoltarea durabilă a orașelor” va fi organizată vineri, de Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, iar la evenimentul care marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede vor participa reprezentanţi ai mai multor instituţii publice, custozi ai ariilor protejate şi ong-uri care activează în domeniul protejării mediului.

Potrivit unui comunicat de presă al APM Suceava, în cadrul evenimentului, specialiştii instituţiei vor prezenta semnificația și importanța zilei de 2 februarie, dată la care se marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede, cât și aspecte privind zonele umede din județul Suceava care sunt arii naturale protejate, iar reprezentanții primăriilor vor vorbi despre potențialul localității lor privind dezvoltarea/amenajarea unor zone umede care să contribuie la sustenabilitatea mediului urban.

La acţiune sunt invitați reprezentanţi ai unor instituții publice (Instituția Prefectului – județul Suceava, Consiliul Județean Suceava, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, Primăriile municipiilor și orașelor din județul Suceava), custozi de arii protejate (Direcția Silvică Suceava, Parcul Național Călimani, Societatea Ecologică Aquaterra, Societatea Ornitologică Română) și organizații neguvernamentale (GEC Bucovina, Fundația de speologie “Club Speo Bucovina”, Asociația “Eudemos”) care activează în domeniul mediului.

Tema din acest an pentru  Ziua Mondială a Zonelor Umede  este “Zonele umede pentru un viitor urban durabil” în cadrul sloganului “Zonele umede urbane fac orașele viabile” .

“Această temă este selectată pentru a crește gradul de conștientizare al edililor și să sensibilizeze opinia publică, cu privire la importanța și valoarea zonelor umede din mediul urban. Zonele  umede urbane fac orașele viabile sub mai multe aspecte: reduc inundațiile, asigură apa potabilă,  asigură menținerea spațiilor verzi din mediul urban, pot oferi resurse materiale, spații de recreere și agrement etc. Zonele umede urbane ar trebui integrate în planificarea și dezvoltarea viitoare a orașului pentru promovarea conservării și utilizării înțelepte a acestora”, a declarat directorul executiv APM Suceava, Vasile Oşean, citat în comunicatul de presă.

(Liliana Bujdei)

loading...