Numărul cazurilor de gripă, viroză respiratorie şi de pneumonie, în creştere uşoară în judeţul Suceava


Intră acum și în grupul de

Numărul cazurilor de gripă şi de viroze respiratorii înregistrate în cursul săptămânii trecute este în creştere faţă de intervalul precedent, în judeţ fiind raportate 10 cazuri de gripă diagnosticate clinic şi aproape 2500 de cazuri de viroze respiratorii.

Potrivit unei statistici realizate de DSP Suceava, în săptămâna 22-28 ianuarie 2018, în judeţul Suceava au fost raportate 10 cazuri de gripă diagnosticate clinic, din care 3 în zona Sucevei şi 7 în zona Rădăuţi, patru cazuri de îmbolnăvire fiind la persoane cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani şi şase cazuri la persoane de peste 65 de ani.

Toate cele 10 persoane diagnosticate clinic cu gripă au fost internate la spitalele din Suceava şi Rădăuţi.

 

În acelaşi interval de timp au fost raportate 2440 de cazuri de viroze respiratorii, cu 62 de internări, cele mai multe cazuri, 865, au fost la grupa de vârstă 5-14 ani, dar şi la grupa de vârstă 15-49 de ani unde s-au raportat 515 cazuri.

Alte 684 de cazuri de pneumonie s-au înregistrat săptămâna trecută, cu 95 de internări, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 152,  au fost raportate la grupa de vârstă 15-49 de ani şi la grupa de vârstă 5-14 ani, fiind diagnosticate cu această boală 147 de persoane.

Reamintim că în cursul săptămânii trecute a fost confirmat prin analize de laborator un caz de gripă cu virus AH1 la o pacientă în vârstă de 62 de ani, fiind al doilea caz de gripă confirmat cu laboratorul, primul fiind un caz de gripă cu virus de tip B la o femeie î vârstă de 74 de ani.

De menţionat că în ambele cazuri, pacientele au avut nevoie de îngrijiri de terapie intensivă.

Faţă de intervalul 15-21 ianuarie 2018, când în judeţul Suceava s-au raportat 7 cazuri de gripă, 2231 cazuri de viroze respiratorii şi 627 de cazuri de pneumonie, în cursul săptămânii trecute se constată o uşoară creştere a cazurilor de îmbolnăvire.

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat recent că în judeţ a început să crească uşor numărul de cazuri de gripă diagnosticate clinic, însă nu se poate vorbi de o epidemie de gripă.

“Dată fiind evoluţia vremii, ne aşteptăm să apară şi alte cazuri de îmbolnăvire. Probabil că circulaţia virusurilor gripale se va intensifica în perioada următoare, de aceea revenim cu recomandarea ca persoanele aflate în categoria grupelor de risc la îmbolnăvire să se vaccineze antigripal”, a spus Zorescu.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii a repartizat judeţului Suceava 32500 de doze de vaccin antigripal, peste jumătate dintre acestea fiind deja administrate de la începutul campaniei de vaccinare antigripală.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de