Primarul Ion Lungu, vicepreședinte AMR: Blocaje în administrație legate de imposibilitatea accesării de împrumuturi, reducerea finanțării și achiziții publice care se întind pe ani de zile. Am încredere că ministrul Eugen Teodorovici va găsi soluții


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, vicepreședinte al Asociației Municipiilor din România a declarat, miercuri, că blocajele din administrația locală au fost discutate de conducerea AMR cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și și-a exprimat încrederea că vor fi găsite soluții pentru deblocare.

El a spus că în cadrul ședinței AMR au fost discuții foarte importante cu ministrul Finanțelor Publice, fiind abordată și problema împărțirii cotelor din impozitul pe venit, primarii de muncipii solicitând creșterea cotei pentru administrațiile locale la minim 60 la sută după ce, prin modificarea impozitului pe venit toate localitățile pierd sume consistente.

Lungu a spus că are speranță că va fi modificat acest act normativ astfel încât să fie asigurată o finanțare corespunzătoare dezvoltării localităților.

El a mai arătat că o altă problemă majoră discutată a fost cea privind modificarea legislației privind datoria publică.

Lungu a spus că, spre exemplu, municipiul Suceava are un grad de îndatorare de 14 la sută, dar nu poate folosi creditul de 25 de milioane de lei pe care l-a aprobat pentru realizarea unui număr de 11 investiții importante în municipiu pentru că se va depăși deficitul bugetar asumat de Guvern și nu se mai pot face trageri.

„În acest an nu mai este plafon de trageri. Vom putea accesa efectiv acest credit în 2019”, a spus Lungu.

El a explicat că s-a discutat că se poate lua în calcul o formulă de credit furnizor, iar cei care câștigă licitațiile să lucreze pe banii lor și să-i recupereze în 2019.

„Este o formulă care este discutată”, a spus Lungu.

El a menționat că primarii i-au transmis ministrului Finanțelor că va trebui ca din deficit o parte să fie alocată și autoritățile locale pentru ca și acestea să poată accesa credite.

În cadrul dicuțiilor s-a pus în dezbatere și legea achizițiilor publice care trebuie modificată pentru că s-a ajuns în situații de neacceptat ca ani de zile să dureze licitații pentru diverse investiții.

El a exemplificat cu licitația pentru salubrizarea menajeră din Suceava care a fost întârziată aproape jumătate de an înainte de organizare.

„Ministrul Finanțelor și-a arătat disponibilitatea pentru modificare”, a spus Lungu.

El a subliniat că are încrederea în ministrul Eugen Teodorovici pentru că este un profesionist și că atunci când a fost secretar de stat în guvernarea PNL, în perioada implementării proiectului ISPA de la Suceava, de 52 de milioane de euro, a acționat pentru deblocarea acestuia.

„Nu-l puteam derula dacă nu era dumnealui”, a spus Lungu.

El a adăugat că Eugen Teodorovici este ministrul care va ajuta autoritățile locale.

 

 


Intră acum și în grupul de