OJPC avertizeaza gospodinele sa fie atente la condimente si otet


Intră acum și în grupul de

    Pentru ca a sosit sezonul pregatirilor conservelor pentru iarna, OJPC Suceava a demarat un control vizând calitatea, modul de etichetare si prezentare a otetului si condimentelor. Inspectorul-sef adjunct al OJPC Suceava, Elena Oanea, precizeaza ca au fost verificati 27 de operatori economici, fiind urmarita calitatea otetului si condimentelor, respectiv integritatea si etanseitatea ambalajelor, încadrarea în volumul net, termen de valabilitate, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare si caracterizare a produselor comercializate, respectarea conditiilor de transport, depozitare si comercializare stabilite de producator.

    Aceasta mentioneaza ca în urma controlului s-au depistat nereguli la 26 dintre unitatile controlate, fiind aplicate un numar de 21 de amenzi în valoare de 54.000 lei si 7 sanctiuni cu avertisment.
     

    Seful OJPC Suceava atrage atentia gospodinelor ca si condimentele aflate la comercializare pot avea termenul de valabilitate expirat. „Astfel, s-au identificat la comercializare condimente precum piper, enibahar si condimente combinate pentru muraturi, cu data durabilitatii minimale depasita”, spune Elena Oanea, exemplificând cu operatori economici din Falticeni, Vatra Moldovitei, Liteni si Cajvana.

    Aceasta îndeamna consumatorii sa citeasca cu atentie eticheta de la otet pentru a evita cumpararea de acid acetic de calitate alimentara, vândut sub denumirea de otet. „În timp ce otetul este fabricat prin procedee biologice din materii prime de origine agricola, acidul acetic de calitate alimentara este fabricat din produse neagricole, pe cale sintetica. Pe eticheta otetului trebuie sa fie scrisa în clar materia prima utilizata – vin, fructe, cereale, etc., precum si procedeul de fabricatie, în functie de sortiment, cum ar fi: dubla fermentatie alcoolica si acetica, fermentatie acetica, distilare”, precizeaza Elena Oanea. 
    
     


Intră acum și în grupul de