In prag de sezon rece, pe suceveni ii paste o majorare a pretului local de referinta al gigacaloriei


Intră acum și în grupul de

Municipalitatea suceveana va propune Consiliului Local o majorare a pretului local de referinta al gigacaloriei cu maxim 15 la suta, în conditiile în care societatea de termoficare, Termica SA Suceava, solicita o majorare cu 30 la suta a pretului de referinta.

Edilul-sef sucevean, Ion Lungu, a motivat aceasta majorare prin faptul ca s-au scumpit atât apa, cât si energia electrica, dar si combustibilul, în urma triplarii pretului carbunelui. „Voi avea o discutie în Adunarea Generala a Actionarilor la Termica. Conducerea societatii va veni cu o propunere de majorare, însa eu zic sa fie un procent de 15 la suta”, a spus Ion Lungu. Acesta a aratat ca pretul local de referinta al gigacaloriei ar urma sa fie de 178 de lei, în timp ce pretul de productie este de 306 lei fara TVA, subliniind ca populatia va plati aproape jumatate din pretul de productie. „Trebuie sa punem un pret ca sa îl si încasam, pentru ca avem restante la plata si cu pretul actual. Trebuie sa fim cât de cât chibzuiti sa luam o decizie care sa permita încasarea acestor facturi si sa putem trece iarna”, a explicat Ion Lungu.  

Primarul Sucevei a dat asigurari ca în sezonul rece 2008-2009, sucevenii vor avea caldura la preturi suportabile, însa a avertizat ca situatia se va schimba în rau iarna viitoare, în cazul în care societatea de termoficare nu va intra într-un proces de privatizare.  Ion Lungu a precizat ca ia în calcul chiar intrarea în conservare a centralei electro-termice si redeschiderea fostei instalatii de producere a energiei termice care poate asigura apa calda si încalzirea pentru locuitorii municipiului. „În aceasta iarna, cetatenii vor avea caldura la Suceava si vom depasi iarna 2009 din inertie, dar pentru anul viitor trebuie sa luam o decizie în privinta societatii Termica”, a spus primarul Lungu.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie, de principiu, privatizarea serviciului de termoficare al municipalitatii si realizarea a doua caiete de sarcini în vederea privatizarii Termica SA, unul privind vânzarea de actiuni si un altul de vânzare de active, dar si o evaluare de piata a societatii de termoficare.

Potrivit edilului-sef sucevean, Termica SA este una din cele mai atractive societati din domeniu, dar municipalitatea doreste ca privatizarea sa aiba ca rezultat o politica de protectie sociala pentru angajatii unitatii, de mentinere a Contractului colectiv de munca si un pret suportabil pentru suceveni la gigacalorie.
 


Intră acum și în grupul de