Colegii din Suceava, Rădăuți și Siret au primit aprobarea Comisiei Naționale de Bacalaureat să prelungească perioada de susținere a probelor de evaluare a competențelor digitale și lingvistice într-o limbă de circulație internațională


Intră acum și în grupul de

Trei colegii din judeţul Suceava au primit aprobarea din partea Comisiei Naţionale de Bacalaureat pentru prelungirea perioadei de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale şi de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, întrucât nu se puteau înscrie în calendarul de examen din cauza numărului mare de candidaţi.

Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Gabriela Scutaru, a declarat, miercuri, pentru NewsBucovina, că la comisie s-au primit solicitări din partea Colegiului Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, a Colegiului Tehnic “Laţcu Vodă” Siret şi a Colegiului Tehnic Rădăuţi pentru  prelungirea perioadei de susţinere a probelor de evaluare a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională, întrucât nu s-au putut înscrie în calendarul de examen  din cauza numărului mare de candidaţi.

“Aprobarea în cazul acestor solicitări a venit de la Comisia Naţională de Bacalaureat”, a spus profesorul Gabriela Scutaru.

Scutaru a precizat că pentru Colegiul Tehnic Rădăuţi s-a aprobat ca proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională să fie prelungită şi în data de 23 februarie, iar proba de evaluare a competenţelor digitale să se desfăşoare şi în data de 15 februarie.

Ea a menţionat că la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava şi la Colegiul Tehnic “Laţcu Vodă” Siret s-a aprobat o zi suplimentară pentru desfăşurarea probei de evaluare a competenţelor digitale, respectiv în data de 15 februarie.

Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat a subliniat că în alte cinci unităţi liceale din judeţul Suceava s-a suplimentat numărul de profesori angrenaţi în evaluarea competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, pentru a se putea înscrie în calendarul de examen.

Scutaru a mai spus că în aplicaţia de Bacalaureat sunt înscrişi în prezent 5673 de candidaţi faţă de 5675 cât erau iniţial.

Ea a arătat că numărul mai mic de elevi înscrişi în aplicaţia de Bacalaureat se explică prin faptul că în cazul unui elev din Republica Moldova, care învaţă la Colegiul Economic din Suceava, CNP-ul  acestuia era dublat şi a fost modificat administrativ, iar într-o altă situaţie, un elev al aceluiaşi colegiu, care a înregistrat un număr mare de absenţe în primul semestru al anului şcolar, a fost exmatriculat.

Potrivit Calendarului Examenului Naţional de Bacalaureat 2018, aprobat prin OMEN Nr. 4792 / 31.08.2017, probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale pentru prima sesiune a examenului se vor desfăşura în perioada 12 – 22 februarie 2018.

Astfel, proba A de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română va avea loc în 12-13 februarie 2018, Proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (limba ucraineană) este programată pentru zilele de 14 şi 15 februarie 2018, Proba C de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulaţie internaţională va avea loc pe 21 şi 22 februarie 2018, iar Proba D de evaluare a competenţelor digitale se va desfăşura pe 16,19 şi 20 februarie 2018.

De precizat este că prima probă scrisă, cea la Limba şi literatura română – Ea), va se va desfăşura în data de 25 iunie, proba la Limba şi literatura maternă – Eb) va avea loc în 26 iunie, proba Ec) – proba obligatorie a profilului este programată pentru data de 27 iunie 2018, în timp ce proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) va avea loc în 28 iunie 2018.

Primele rezultate vor fi afişate pe 4 iulie (până la ora 12,00), în aceeaşi zi fiind prevăzută depunerea contestaţiilor în intervalul orar 12,00 – 16,00.

Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 5 şi 8 iulie, iar afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.

De menţionat este că elevii claselor a XII-a şi a XIII-a vor încheia cursurile anului şcolar 2017-2018 în data de 25 mai.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de