Primarul comunei Mălini, Petru Nistor, trimis în judecată de DNA Suceava alături de președintele Asociației agricole Mălini Stânișoara, a unui om de afaceri și de casierul primăriei pentru fraudă de peste 6 milioane de lei din subvenții pe pășune


Intră acum și în grupul de

Procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Petru Nistor, primar al comunei Mălini, Vasile Popescu, preşedintele Asociaţiei agricole Mălini Stânișoara, a omului de afaceri Ilie Bîză și a casierului Primăriei Mălini, Ioan Ilișescu, în legătură cu obținerea nelegală a unei sume de 6.288.765,28 lei – finanțare europeană pentru agricultură.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Vasile Gherasim, administrator al unei societăți comerciale, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Potrivit rechizitoriului întocmit procurorii DNA Suceava au constatat că în perioada 2008-2016, Vasile Popescu, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

În demersurile sale desfășurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, Popescu ar fi beneficiat și de ajutorul lui Nistor Petru, primar al comunei Mălini, care i-a pus la dispoziție două contracte false și inexacte (de arendă și de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale.

Procurorii anticorupţie susţin că prin acțiunile sale, Vasile Popescu a obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a și constituit parte civilă.

În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, Popescu ar fi completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante, în cazul de față Primăria Mălini deşi, în realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru.

În perioada 2010-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267.954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de Ilie  Bîzu pe baza unor facturi fiscale fictive.

DNA Suceava mai arată că Ioan Ilieșescu, în calitate de casier în cadrul primăriei Mălini, a întocmit în fals procesele verbale de recepție a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de Bîzu și documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracțional urmărit de ceilalți inculpați.

Fiind audiat de către procurorii anticorupție la data de 03 noiembrie 2017, Vasile Gherasim  a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților Popescu Vasile, Bîzu Ilie și Ilișescu Ioan, arată DNA Suceava.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Popescu Vasile, Nistor Petru, Ilișescu Ioan și Asociației Agricolă Mălini Stânișoara.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.(T.B.)


Intră acum și în grupul de