Numar mare de profesori necalificati in invatamantul sucevean


Intră acum și în grupul de

„Pentru prima oara dupa ’90, numarul cadrelor didactice necalificate a început sa creasca”, a declarat marti, în cadrul unei conferinte de presa, adjunctul ISJ Suceava, Daniel Hrenciuc. Potrivit acestuia, în învatamântul sucevean sunt în prezent 131 dascali necalificati, cei mai multi educatori, dupa care urmeaza limbile moderne si matematica. „Asta nu înseamna ca avem dascali numai cu liceul, ci cu alta pregatire. Într-o proportie mai mica sunt doar cu liceul si asta se întâmpla doar în mediul rural, în zonele greu accesibile, cum ar fi Ulma Panaci, Brodina, Izvoarele Sucevei. Ar fi personal calificat, e vorba de pensionari, dar ei nu merg la tara, nu pot face naveta si atunci renunta, prefera tot zona Sucevei”, a precizat Daniel Hrenciuc.  

Acesta a mai aratat ca, în judetul Suceava, „acoperirea de cadre didactice este de suta la suta”, nefiind deficit de profesori ca în alte judete din tara, asta datorita “paletei de specialitati oferite de Universitatea Suceava, pe care le cere învatamântul sucevean”.

În ultima etapa a miscarii de personal din luna septembrie, 90 de cadre didactice titulare din 2008 au fost detasate, lista cu acestea fiind trimisa spre aprobare MECT.  Alte 154 de cadre didactice au fost detasate la cerere. Totodata, în aceasta perioada au mai fost repartizate pentru suplinire calificata 918 cadre didactice, din cei care au sustinut concursul de titularizare începând cu 2006, în timp ce 184 de dascali predau în regim de cumul.  

Adjunctul ISJ Suceava a mai spus ca s-au eliberat deciziile, care vor ajunge în scoli “cel mai târziu la sfârsitul saptamânii”. 


Intră acum și în grupul de