Deputatul Emanuel Havrici: Sezonul viitor se va schia pe pârtia din Rarău. Dar dacă nu ajungem să facem și al doilea tronson, până pe platforma de sus a Rarăului, primul tronson e inutil


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Emanuel Havrici, a declarat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute, că în sezonul viitor se va schia pe pârtia din Rarău în condițiile în care nu mai este timp pentru omologarea acesteia acum și pentru avizarea instalațiilor.

El a spus în emisiune că, printr-o colaborare foarte bună, s-a reușit să se închidă, cel puțin financiar, problema cu pârtia de schi.

„Clar anul acesta nu va fi, dar la anul vom schia, poate mai târziu decât ne-am dorit, dar se va întâmpla pentru că e achitată integral. În mod public domnul primar mi-a mulțumit pentru implicarea pe care am avut-o în acest proiect”, a declarat deputatul PSD.

El a explicat că nu mai este timpul fizic pentru acest sezon ca pârtia să fie omologată, iar instalația trebuie să obțină avizul ISCIR deși este funcțională total, cu rolele schimbate.

„Totul este pus la punct”, a spus Havrici.

Deputatul PSD consideră că în legătură cu pârtia de schi din Rarău discuțiile vor continua pentru că s-a realizat primul tronson, dar pârtia de schi a fost gândită pe două tronsoane.

„Cel de-al doilea tronson este inaccesibil pentru că este în sit Natura 2000, este în arie protejată și nu putem face deocamdată lucrări acolo. Există un proiect legislativ care ar permite domeniului schiabil să abordeze această zonă a ariilor protejate în condițiile în care există un aviz de la Mediu și de la alte autorități”, a spus Havrici.

El a arătat că a constatat că există opoziție vehementă față de acest proiect.

„Dacă noi nu ajungem pe platforma de sus a Rărăului cu pârtia de schi este inutil primul tronson”, a spus deputatul care consideră că trebuiesc găsite soluții pentru că altfel dezvoltarea zonei are de suferit.

„Ce ne dorim? Ca cetățenii din Câmpulung, Vatra Dornei, Gura Humorului, Suceava să facă schi în Austria sau mai nou în Ucraina? Sau vrem să facă schi la noi și să lase banii aici. Vrem să ne dezvoltăm sau nu vrem să ne dezvoltăm? Asta e întrebarea. Putem proteja orice. Nu este o problemă. E decizia noastră. Nu vor veni nici nemții, nici francezii, nici austriecii să ne spună ce să protejăm și ce nu, dar nici nu vor veni să ne ajute să ne dezvoltăm. E pur și simplu decizia noastră și trebuie să vedem ce facem”, a declarat Havrici.

El a menționat că din acest motiv vorbește despre management forestier și propune o reformă majoră în domeniu care să respecte legislație, mediu, dar să vină în sprijinul societății.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de