Vicepreședintele Asociației Forestierilor din Bucovina, Dumitru Halip, după dezbaterea cu ministrul Apelor și Pădurilor: A fost o întâlnire benefică și sperăm într-o rezolvare cât mai bună a lucrurilor pentru toată lumea


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Asociației Forestierilor din Bucovina, Dumitru Halip, care a participat, sâmbătă, la întâlnirea oranizată de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat că această discuție a fost una benefică și că speră că rezultatele care se vor vedea în următoarele luni vor fi benefice pentru toată lumea.

„Concluzia mea și a celorlalți participanți este că a fost o întâlnire benefică din punctul meu de vedere. Aș vrea să fie cât mai multe, să aibă reușite la fel de bune și multe. Ministrul pare un om deschis, un om sincer deocamdată. Roadele se vor vedea peste trei-șase luni de zile, să vedem ce schimbări vor apărea”, a spus Halip.

El a arătat că a participat la întâlnire în calitate de vicepreședinte al Asociației Forestierilor din Bucovina, iar agenții economici au ridicat probleme legate de lictațiile pe care le organizează RNP București sau Direcția Silvică Suceava aceștia solicitând ca volumele de masă lemnoasă scoase la licitație să fie mai mari la nivel de an, dar și să fie  ritmice.

„Dacă anul acesta am scos un milion de metri cubi și anul viitor să fie măcar atât  ca agentul economic să-și poată face un plan de afaceri care să poată duce la un final bun. Marea majoritate a agenților economici se află în tot felul de investiții, unii au făcut programe europene, au atras fonduri, s-au dotat cu utilaje moderne, cu tot felul de echipamente de prelucrare sperând că într-o bună zi vor trece la o valorificare mai bună a materiei prime”, a spus Halip.

El a menționat că s-a cerut ca toată masa lemnoasă stabilită să fie exploatată să fie scoasă la licitație.

„Dacă toată masa lemnoasă stabilită, dacă la Direcția Silvică Suceava, care are în jur de un milion de metri cubi, vor fi scoși la licitație, este un lucru bun. Dacă se va continua cum s-a procedat până acum și s-au scos la licitație circa 40 la sută, e un volum foarte mic raportat la numărul agenților economici”, a explicat Halip.

Vicepreședintele Asociației Forestierilor din Bucovina a arătat că din cauza volumul redus de masă lemnoasă scos la licitație agenții economici, ca să aibă continuitate și să-și păstreze activitatea au fost nevoiți să ridice prețurile la licitații în ideea de a adjudeca ceva pentru în riscau altfel să-și închidă activitatea.

În aceste condiții, în județul Suceava s-a ajuns să fie cel mai mare preț din țară la rășinoase, a precizat Halip.

În cadrul discuțiilor cu ministrul s-a prezentat și problema despre suprareglementare și eliminarea birocrației.

„Este o birocrație exagerată. Îți trebuie doi muncitori și doi angajați să lucreze în birou. Devenim mai puțin competitivi în piață”, a explicat Halip.

El a mai arătat că s-a cerut ministrului ca vericările care se fac la masa lemnoasă, la punerea în valoare, să fie verificări constructive și să fie o punere în valoare corectă, dreaptă, în funcție de calitatea materialului care este pus în valoare.

Totodată, s-a pus în discuție și problema drumurilor forestiere.

„Domnul ministru nu ne-a dat răspunsuri concrete. A adunat toate aceste idei, aceste probleme, urmând să se analizeze într-un cadru mai restrâns, cu consilierii dumnealui și, probabil, și la noi din asociație se va constitui un grup format din opt-zece persoane care va participa, la nivel de țară, la dezbaterea și stabilirea unor lucruri concrete”, a spus Halip.

El a estimat ca într-o lună până la maxim trei, se vor realiza aceste analize în cadru restrâns, după ce ministrul va finaliza consultările din țară.

„Speranța noastră este că are o preocupare corectă. Sperăm într-o rezolvare cât mai bună a lucrurilor pentru toată lumea și pentru noi și pentru Direcțiile Silvice”, a conchis Halip.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de