Primarul Sucevei e îngrijorat: Dacă Bioenergy nu primește certificate verzi se va închide pentru că funcționează zi de zi în pierdere. Am să prezint situația premierului Viorica Dăncilă cu care mă întâlnesc vineri la Guvern

Primarul Sucevei, Ion Lungu, și-a exprimat, miercuri, îngrijorarea privind posibilitatea ca firma Bioenergy să mai poată funcționa în condițiile actuale când acumulează datorii de la o zi la alta și are pierderi pentru că nu poate încasa certificate verzi pentru biomasa pe care o folosește.

„Nu au primit niciun leu pe certificate verzi, pe finanțarea de bază”, a spus Ion Lungu în conferința săptămânală de presă.

Primarul a adăugat că a văzut că se vorbește de profiturile care le face Thermonet.

„De unde să facă profit? Sunt în gaură totală având în vedere că nu li se decontează aceste certificate verzi”, a spus Lungu.

El a anunțat că, vineri, la Palatul Victoria are programată o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă alături de ceilalți primari de municipii reședință de județ pe probleme de fonduri europene.

„Voi ridica și această problemă de modificare a ordinului de ministru pentru biomasă. Este păcat pentru că, acolo, s-a făcut o investiție de nota 10. O investiție impecabilă, iar din cauza acestor modificări legislative din România așa, în timpul jocului, s-a ajuns în această situație delicată”, a spus primarul.

Ion Lungu a atras atenția că dacă nu se soluționează problema, centrala se va închide.

„Dacă nu se acordă aceste certificate verzi, într-o zi se va închide. Să nu ne ascundem și nu avem ce face. E păcat. Sunt stații de ultimă generație. E o bijuterie acea centrală. Așa cum merg lucrurile azi, dacă nu se reglementează situația este un agent economic care funcționează zi de zi în pierdere”, a spus Lungu care a adăugat că în fiecare zi acest bulgăre de zăpadă crește.

„Nu este nici lemn suficient pe piață și nici nu se decontează aceste certificate verzi”, a explicat primarul care a subliniat că această centrală termică oferă un serviciu public pentru municipalitate.

Potrivit lui Ion Lungu modificarea trebuie să fie simplă și să prevadă „excepția biomasei folosite de sistemul centralizat de încălzire”.

El a arătat că s-a dovedit că prin scoaterea lemnului pentru biomasă la centrala din Suceava nu s-a rezolvat criza lemnului de foc

Lungu a adăugat că acest proiect de la Suceava, pe energie verde, e făcut pe certificate verzi, așa cum prevedea legislația la momentul inițierii proiectului.

În ceea ce privește soluțiile de viitor, primarul a spus că prima grijă este să se iasă din iarnă și va convoca președinții de asociații de proprietari la începutul lunii martie pentru a le prezenta situația și necesitatea achitării facturii lunii februarie, dar și o strategie pe termen mediu de funcționare.

El a precizat că trebuie găsită soluția pentru asigurarea încălzirii în sezonul rece 2018-2019, dar nu vede cum se vor mai închide lucrurile dacă nu se rezolvă cu ordinul de ministru privind certificatele verzi.(T.B.)

 

 

 

loading...