Numărul sucevenilor care au donat sânge în cursul anului trecut a fost mai mare decât în anul 2016, iar în primele două luni ale acestui an s-a înregistrat o creştere a numărului de donatori faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.


Intră acum și în grupul de

Directorul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine Suceava, medicul Maria Pilat, a declarat vineri, pentru NewsBucovina, că în cursul anului 2017 au fost 7802 donatori de sânge, cu 302 mai mulţi decât în anul 2016, creşterea numărului de donatori fiind determinată atât de campaniile mobile de recoltare, dar şi de apelurile adresate populaţiei pentru donarea de sânge.

Pilat a spus că în luna ianuarie 2018 au donat sânge 751 de persoane, faţă de 650 în perioada similară a anului 2017, iar în februarie 2018 s-au înregistrat 629 de donatori, faţă de 637 în februarie 2017.

Din acest an va funcţiona la Câmpulung Moldovenesc un punct mobil de recoltare de sânge într-un spaţiu al Policlinicii din localitate. Acţiunea de recoltare de sânge se va desfăşura în ultima zi de joi a fiecărei luni.

Medicul sucevean a precizat că din acest an va funcţiona un punct mobil de recoltare în Policlinica din Câmpulung Moldovenesc, într-un spaţiu pus la dispoziţie de medicul primar Adrian Cosinschi, iar în ultima zi de joi a fiecărei luni, o echipă a CJTS Suceava, dotată cu echipamentul medical necesar, se va deplasa la Câmpulung Moldovenesc pentru a recolta sânge.

Directorul CJTS Suceava a subliniat că funcţionarea punctului mobil de recoltare vine în sprijinul populaţiei din zona Câmpulung Moldovenesc care doreşte să doneze sânge, astfel încât să nu se mai deplaseze până la Suceava, adăugând că la ultima acţiune de recoltare de sânge, ce a avut loc în data de 22 februarie 2018, la Policlinica din municipiu, au donat sânge 40 de persoane.

Medicul Maria Pilat a menţionat că şi în zona Vatra Dornei va avea loc înainte de Paşti o campanie mobilă de recoltare de sânge într-un spaţiu pus la dispoziţie de medicul Rodica Boca, în cadrul Laboratorului Dorna Medical din localitate, astfel de campanii desfăşurându-se şi în cursul anilor trecuţi.

Silvicultorii suceveni participă la campania de donare de sânge

Directorul CJTS Suceava  a declarat că în această perioadă se află în derulare o campanie de recoltare de sânge la care participă angajaţii Direcţiei Silvice Suceava, primii care au donat sânge fiind o parte dintre angajaţii din zona Câmpulung Moldovenesc, iar de la începutul acestei săptămâni participă cei din zona Suceava şi Rădăuţi, până în prezent fiind înregistraţi 20 de donatori din rândul silvicultorilor.

Medicul sucevean a arătat că şi campaniile de recoltare de sânge organizate la Putna şi Sihăstria Putnei vor avea loc în acest an, însă după perioada postului Paştelui.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de