Inspectorii sanitari veterinari suceveni intensifică verificările în târguri, pieţe agro-alimentare, unităţi de procesare, magazine şi unităţi de alimentaţie publică în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Directorul DSVSA Suceava, medicul veterinar Ioan Corduneanu, a declarat vineri că a început derularea controalelor tematice specifice în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, verificările vizând modul de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi în unităţile de alimentaţie publică din judeţ.

sursa foto cugetliber.ro

Corduneanu a spus pentru NewsBucovina că aceste controale tematice se desfăşoară în perioada 5 martie- 7 aprilie 2018, fiind stabilite zonele, programul, graficul şi echipele care vor efectua verificările adăugând că în cadrul acţiunilor de control sunt angrenaţi medici veterinari din cadrul instituţiei, din circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor(CSVSA), dar şi din circumscripţiilor sanitare veterinare zonale(CSVZ).

Corduneanu a precizat că se aşteaptă solicitările din partea primăriilor privind organizarea unor spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie, iar în cazul în care vor fi astfel de solicitări şi DSVSA Suceava va autoriza aceste spaţii, activitatea de sacrificare a mieilor în spaţiile amenajate temporar se va realiza înainte cu o săptămână de Paştele catolic şi de Paştele ortodox.

El a menţionat că acţiunile de control au ca scop prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, dar şi asigurarea unui comerţ cu produse sigure din punct de vedere sanitar-veterinar.

ANSVSA a dispus mai multe măsuri pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale

Într-un comunicat de presă al ANSVSA se precizează printre altele că fiecare DSVSA judeţeană are stabilit un program de lucru pentru perioada 5 martie-7 aprilie 2018 în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în obiectivele supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Potrivit comunicatului de presă, permanenţa la nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ este asigurată în perioada 5 martie-7 aprilie 2018, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, iar la sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

Sursa citată precizează că în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, se asigură necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

“Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi”, se menţionează în comunicat.

(Liliana Bujdei)