Primăria Suceava vrea să obțină finanțare din fonduri EEA (Norvegia-Islanda-Liechtenstein) pentru reabilitarea Curții Domnești


Intră acum și în grupul de

Primăria Suceava intenționează să obțină finanțare din fonduri European Economic Area (Norvegia-Islanda-Liechtenstein) pentru o parte din proiectul de reabilitare a Curții Domnești, a anunțat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu.

Lungu a spus în conferința săptămânală de presă că se pot depune apeluri pentru pentru granturile oferite de EEA ( Norvegia-Islanda-Liechtenstein), fiind vorba de o finațare totală de 15 milioane de euro.

Primarul a declarat că după ce Primăria Suceava a folosit și folosește granturi elvețiene, își propune și accesarea de granturi norvegiene.

„Intenționăm să promovăm un proiect pentru Curtea Domnească. Suntem în discuții cu partea norvegiană să vedem ghidul solicitantului”, a spus Lungu.

El a menționat că și-ar dori să fie finanțat astfel un proiect de câteva milioane de euro care să permită ca măcar o primă parte din proiectul de reabilitare a Curții Domnești să fie pus în practică.

„Din păcate ne-am încurcat cu Programul Operațional Regional. La început s-a spus că merge întregul proiect, după care (finanțare n.r.) de cinci milioane de euro, apoi s-a spus că se revine”, a spus Lungu.

El a a adăugat că, în funcție de fondurile ce ar putea fi accesate din granturie EAA urmează să fie efectuat un studiu.

„Vrem să vedem de la partea norvegiană cât putem accesa și în funcție de asta să avem bani prinși în buget să facem un studiu de consultanță pentru o parte din reabilitarea Curții Domnești”, a spus Lungu.

El a menționat că termenul de depunere a proiectului este 31 decembrie 2018 și ar fi timp pentru realizarea acestor pași.

„Proiectul general este de 17 milioane de euro, iar alocarea EEA pentru România este de 15 milioane de euro.Într-o ipoteză optimistă, dacă vom putea accesa 5 milioane de euro ar fi bine”, a mai declarat Ion Lungu.

Amintim că studiul de fezabilitate pentru proiectul restaurării Curții Domnești din Suceava a fost conceput gratuit de firma spaniolă Arena Teatro SL.

Potrivit proiectului, Curtea Domnească va fi pusă în valoare prin realizarea unei construcţii din sticlă, în formă de U ce va folosi zidurile actuale şi păstrează arhitectura medievală, urmând ca acest spaţiu să fie şantier arheologic vizitabil dotat cu utilităţi pentru turişti, sală de recepţie, expoziţie permanentă, sală pentru expoziţii temporare, dar şi un centru de studii medievale.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în 2011, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti.

Autorităţile sucevene doresc ca prin acest proiect, Curtea Domnească, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.(T.B.)


Intră acum și în grupul de