Ion Lungu va propune artiștilor plastici suceveni să picteze oul gigant cu care municipiul a intrat în Cartea Recordurilor: Astfel ar deveni „mult mai valoros”


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, luni, la deschiderea expoziţiei “Oul de Paşte, de la cult la artă”, de la Muzeul de Istorie Suceava, că intenţionează să propună artiştilor plastici suceveni un proiect ce vizează pictarea oului gigant din zona Cetăţii de Scaun arătând că astfel ar deveni „mult mai valoros”.

Lungu a amintit că, în urmă cu câţiva ani, a fost realizat un ou din fibră de sticlă, de dimensiuni mari, pe suprafaţa căruia au fost aplicate autocolante pictate în roşu şi negru, cu modele tradiţionale, care se folosesc la încondeierea ouălor în Bucovina, amplasat iniţial în centrul municipiului Suceava, iar ulterior în zona Cetăţii de Scaun.

“Cu câţiva ani în urmă noi am făcut acel ou pe care l-am amplasat undeva, în centrul oraşului Suceava, la un moment dat a trebuit să-l mutăm de acolo, pentru că au fost acţiuni de modernizare. Sigur, de multe ori a fost dus în derizoriu, l-am exilat la Cetate, dar eu revin şi în afară că el a avut acele autocolante, cred că dacă ar fi pictat, ar fi mult mai valoros. Tocmai de aceea, noi având o bună colaborare cu artiştii plastici, celor care vor să facă tabere de pictură, de creaţie, le voi propune un proiect prin care să pictăm acel ou pe care-l avem exilat la Cetatea de Scaun şi poate găsim un loc în oraş. Desigur, cel mai bun loc ar fi în zona Centrului Tradiţiilor Populare, dar din păcate spaţiul de acolo foarte îngust nu ne-a permis acest lucru”, a menţionat Lungu.

El a mai spus că se doreşte găsirea unui alt loc pentru amplasarea oului uriaş, “mai înspre oraş”, întrucât oul, simbol al Paştelui, trebuie „cinstit aşa cum se cuvine şi pus în valoare” .

Cel mai mare ou de Paște din lume a fost inaugurat în data de 19 aprilie 2009 în centrul municipiului reşedinţă de judeţ.

Acesta are o înălţime de 7,25 metri, un diametru de 4,6 metri şi o greutate de 1.800 de kilograme, fiind inclus în World Book of Records.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de