Intervine Silviu


Intră acum și în grupul de

Era clar ca sportiva din Rusia nu mai avea putere sa continue cursa.  
Dupa ce am trecut linia de sosire m-am întins pe pista.
Care a fost primul lucru la care te-ai gândit atunci?
Am zis “Doamne, îsi multumesc ca mi-ai dat puterea sa vin pe locul cinci”. Nu stiam cu ce timp am terminat cursa.

Nu stiai nici ca sportiva de pe primul loc doborâse recordul mondial?
Habar nu aveam. Eram foarte obosita. Timp de câteva secunde am stat întinsa pe pista. Nu apucasem sa vad tabela cu rezultatele. Abia dupa ce m-am ridicat am vazut ca Samitova facuse nou record mondial, am vazut timpii realizati de urmatoarele sportive, am ajuns în dreptul pozitiei mele, am vazut timpul, 9:16.85. Mi-am pus mâinile în cap. “Mama ce timp am facut! Ce tare am alergat”. Nu-mi venea sa cred. Pentru mine a fost un timp extraordinar. Atunci i-am dat dreptate lui Silviu. Pâna atunci i-am spus ca e nebun, ca eu nu pot scoate acest timp.

Ce a urmat dupa finala?
M-am întâlnit cu cei de la presa. Domana doctor iarasi m-a asteptat si m-a felicitat. Am mers la controlul antidoping care era obligatoriu pentru sportivele clasate pe primele cinci locuri si cele care realizau recorduri nationale.
Cu cine ai vorbit dupa ce ai plecat de la stadion. Cine te-a mai felicitat?
Am vorbit mai întâi cu Silviu, care era si el foarte fericit, dupa care m-au sunat mai multe personae din tara, de la Federatie.

În aceeasi zi, toata atentia era îndreptata spre Constantina Dita Tomescu, care luase aurul la marathon. Ai simtit ca rezultatul tau era trecut pe plan secund?
Nu stiu ce sa spun. Toata atentia presei era îndreptata spre Constantina si era normal sa fie asa. Bine, poate ca unii nu-si dau seama ce înseamna acest rezultat. Au fost si reactii de genul “esti multumita cu locul 5?”, venite de la sportivi din alte ramuri. Ma uitam la ei si ma gândeam ca ei nu-si dau seama ca nu-si dau seama ce înseamna acest rezultat în atletism s ice înseamna sa dobori de doua ori recordul national. Ce puteam sa fac mai mult de atât? În unele ziare am vazut ca nu s-a scris foarte mult. A fost ceva asa…telegrafic.

Totusi rezultatul tau, este a doua performanta a atletismului românesc la Jocurile Olimpice de la Beijing. Bine, Marian Oprea s-a clasat tot pe locul cinci dar la el se astepta o medalie. În rest, doar rateuri…
Nu stiu ce sa zic. Nu vreau sa-i iau apararea lui Marian Oprea, dar având si eu probleme de sanatate l-am înteles. Îmi dau seama cum e atunci când nu poti concura la capacitate maxima.

Silviu, ai vazut finala la TV. Erai tot la Piatra Arsa. Cum ai trait acele momente?
În fata televizorului e mult mai usor. Eu vedeam timpii si ritmul în care se alearga si chiar ma asteptam ca atletele din fata sa “crape” cum spunem noi în atletism. Eu ma asteptam sa scoata acest rezultat. Stiam ca este pregatita foarte bine. Cred si acum ca daca ar fi fost o cursa mai slaba, Cristina s-ar fi luptat pentru locurile 3-4. Sa ne gândim ca a fost totusi o cursa în care s-a doborât recordul mondial si acest lucru a fost clar un dezavantaj. Personal, cred ca daca eram acolo, alaturi de ea, puteam sa o ajut mult mai mult.
Totusi, de ce nu ai fost la Beijing?

A fost decizia Federatiei. Au mers acolo, antrenorii care erau cotati cu sanse la medalii. S-a vazut ca nu toti au reusit. Eu cu Cristina am stabilit ca ea sa sa atinga punctual maxim de forma la Jocurile Olimpice. I-am spus Cristinei, “cu tot riscul de a nu fi si eu la Beijing, tu trebuie sa fii acolo în forma”. Multi care au fost favoriti la medalii au încercat sa prinda un vârf de forma înaintea Olimpiadei pentru merge si antrenorii la Beijing. Eu nu am urmarit acest lucru. Eu mi-am dorit sa prinda Cristina o forma maxima.
Dupa Jocurile Olimpice, Cristina Casandra a mai participat la înca trei competitii (Rieti, Stuttgart, Daegu), unde s-a clasat, de fiecare data, pe locurile 4-6. A ajuns la perfomanta de a concura în 67 de curse dintre care, în 53 a depasit pragul de calificare la Olimpiada. Beijing 2008 a trecut dar vine Londra 2012, acolo unde, daca va fi sanatoasa, Cristina Casandra, promite ca va fi prezenta si va reprezenta din nou, cu cinste, Suceava. Pentru adversarii lor, Cristina si Silviu Casandra sunt niste campioni. Palmaresul lor îi recomanda a fi campioni si pentru suceveni! 


Intră acum și în grupul de