Fotbal ca-n junglă : Bătaie în toată regula la Calafindești


Intră acum și în grupul de

Un fotbalist de la Locomotiva Dornești, iritat de decizia arbitrului de a acorda un gol perfect valabil, a sărit la bătaie al oficialii echipei adverse. După ce s-a săturat de lovit cu pumnii și picioare, Costel Olariu a smuls un fanion cu care i-a „articulat” pe toți cei care i-au stat în cale. Arbitrul Florin Bilouseac a fost obligat să nu acorde nicio sancțiune, sub amenințarea că nu va mai ieși viu de pe teren!
Optimile de finală ale Cupei României, disputate miercuri, au arătat încă o dată că, în fotbalul județean, există figuri aparte. Pe undeva este de înțeles ca la acest nivel să existe cazuri și cazuri (arbitri bătuți, oficiali fugăriți ș.a.m.d.), dar, de aici și până la a se ajunge ca, după un meci de fotbal, un fotbalist să-și amenințe cu cuțitul adversarii, după ce în timpul jocului și-a făcut dreptate cu fanionul de colțul terenului…

S-a întâmplat la Calafindești, în timpul și după meciul de fotbal dintre Locomotiva Dornești și Florconstruct Pătrăuți. Ceea ce trebuia să fie o confruntare sportivă între o echipă din Liga a V-a și una din Liga a IV-a, s-a transformat într-un circ de prost gust, în care artizani au fost jucători de fotbal, spectatori, arbitri, oficiali și primarul din Pătrăuți. Nu este nici primul caz de acest gen și, foarte probabil, nici ultimul. În județul Suceava, meciurile în care arbitrii mănâncă bătaie de la jucători, în care spectatorii intră pe teren pe teren pentru a împărți dreptatea cu pumnul nu mai sunt cazuri de excepție. Au devenit o obișnuință, iar forul sub egida căruia se organizează competițiile județene de fotbal, AJF Suceava, respectiv comisiile de specialitate, au dictat fel de fel de sancțiuni. Unele drastice, altele mai puțin. Unele au fost învățătură de minte pentru făptași, altele nu. În toate cazurile, fotbalul este cel care pierde cel mai mult. De fair-play nici nu mai poate fi vorba.

La Calafindești (meciul s-a jucat acolo întrucât terenul din Dornești era afectat de inundații), în minutul 43 al întâlnirii dintre Locomotiva Dornești și Florconstruct Pătrăuți, la scorul de 1-0 pentru oaspeți, în urma executării unui corner, echipa Florconstruct a înscris golul cu numărul doi. A fost momentul în care doi jucători de la echipa din Dornești, Costel Olariu și Onuț Cernovschi, s-au repezit către arbitrul asistent Andrei Ițco pentru a protesta invocând că golul a fost marcat din poziție de ofsaid.

Jucătorul Costel Olariu (Locomotiva Dornești) a lovit cu fanionul tot ce a prins în cale

„M-am deplasat imediat către cei doi și le-am explicat că golul a fost înscris regulamentar. În apropierea locului unde purtam discuția cu cei doi jucători se afla și banca tehnică a echipei Floconstruct. Dintr-o dată, fără un motiv anume, jucătorul Costel Olariu s-a repezit către banca pătrăuțenilor și a început să lovească cu pumnii și picioarele pe unul dintre oficialii echipei oaspete. Un spectator (probabil din Pătrăuți) a pătruns în incinta terenului și a încercat să-i apere pe oficialii echipei oaspete, moment în care acțiunile jucătorului Costel Olariu s-au concentrat asupra acestuia. Jucătorul Onuț Cernovschi a intervenit și el în sprijinul coechipierului său, lovind cu picioarele.

Totul a degenerat într-o bătaie în toată regula, împărțindu-se pumni și picioare între cei doi jucători, oficialii echipei oaspete și un grup (4-5 persoane) de spectatori, suporteri ai echipei Locomotiva Dornești. După câteva minute în care s-au împărțit pumni și picioare între cele două tabere, jucătorul Costel Olariu a scos fanionul de la colțul terenului și s-a repezit din nou în mijlocul scandalului, lovind cu fanionul (folosit pe post de par – 1,5 metri lungime, 7-8 centimetri grosime) în stânga și în dreapta, inclusiv pe primarul din Pătrăuți, antrenorul și ceilalți oficiali ai oaspeților.

Lucrurile au luat o întorsătură mult mai gravă, întrucât jucătorul Costel Olariu amenința cu moartea pe toată lumea, folosind fanionul pe post de suliță și împungând cu el pe oricare încerca să deschidă gura. Jucătorul avea momente în care își pierdea controlul, căutând o «armă» mai bună cu care să lovească decisiv. În acțiunile lui a fost sprijinit pentru un timp relativ scurt de colegul Onuț Cernovschi. Ulterior, acesta, împreună cu întreaga echipă Locomotiva Dornești au încercat să potolească spiritele încinse și mai ales pe Costel Olariu. Această scenă, ruptă din filmele cu bătăi de stradă a durat 14 minute. După ce am constatat că spiritele s-au mai calmat, am luat decizia de a evacua spațiul tehnic al echipei oaspete. Am chemat la mine căpitanul echipei Locomotiva Dornești pentru a-i preciza măsurile pe care intenționez să le aplic, respectiv de eliminare a lui și a jucătorului Costel Olariu.

Căpitanul de echipă, respectiv Onuț Cernovschi, m-a avertizat că, dacă îl elimin pe el sau pe Costel Olariu, lucrurile vor degenera cu totul, iar noi, arbitrii și echipa oaspete, nu vom mai pleca întregi de acolo. Am încercat să-i explic că nu voi relua jocul fără să dictez sancțiunile în cauză, însă atât el cât și jucătorul Olariu Costel, care se învârtea pe gazon „ca un leu în cușcă” și amenința pe toată lumea că înnebunește cu totul și nu știe ce va mai face, au trecut la amenințări grave la adresa mea și a oficialilor din Pătrăuți, dacă nu dau drumul la joc, fără să a dicta sancțiuni.
Am pus în balanță tot ce s-a întâmplat până atunci și faptul că situația stătea să degenereze din nou, am decis să reiau jocul de la centrul terenului, fără a mai dicta vreo sancțiune, de la scorul de 2-0 pentru Floconstruct Pătrăuți.

Precizez că cei doi jucători păreau să fie sub influența alcoolului. Am luat în considerare că, meciul jucându-se în continuare, aceștia își vor mai reveni, iar la final nu vor mai fi probleme. Dacă aș fi oprit jocul definitiv, riscam să declanșez o nouă bătaie generală. În continuare jocul s-a disputat fără alte evenimente sau incidente”, precizează arbitrul central al meciului, Florin Bilouseac, în raportul suplimentar de arbitraj.

Arbitrul amenințat este căpitan în cadrul MAN și a fost în acest an în Irak!

Florin Bilouseac este arbitru în lotul județean din 1999 și spune că partida de la Calafindești nu este un caz singular în cariera sa de antrenor, el trecând și prin alte situații de acest gen. Bilouseac este căpitan în cadrul MAN. Mai mult, în acest an, el a făcut parte din Batalionul 151 de infanterie „Lupii Negri” prezent în Irak în apropierea localității An Nasiriyah.
„Pur și simplu nu aveam ce să fac la acest joc. Dacă dădeam sancțiunile, riscam să iau o mamă de bătaie soră cu moartea. Nu știu cine mi-ar fi putut sări în ajutor. La meci era un singur organ de poliție, pe care l-am văzut în acel meleu, dar fără să se implice prea mult”, spune Bilouseac.

Comisia de Disciplină a amânat soluționarea cazului de la Calafindești

Ieri, la sediul AJF Suceava, a avut loc o nouă ședință a Comisiei de Disciplină în care, printre altele, s-a discutat și cazul meciului de la Calafindești. Fiind mai complexă, soluționarea situației de la meciul Locomotiva Dornești – Florconstruct Pătrăuți va fi discutată în zilele următoare, când în fața comisiei se vor prezenta delegații ambelor echipe.
Întâlnirea dintre cele două formații s-a încheiat cu victoria oaspeților, scor 1-3.
 


Intră acum și în grupul de