Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu aproape 600 000 de lei finanţarea pentru derularea în judeţul Suceava a două programe naţionale de sănătate


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu a declarat, joi, că Ministerul Sănătăţii a suplimentat cu aproape 600 000 de lei finanţarea pentru derularea în judeţul Suceava a programului naţional de imunizări şi a programului naţional de screening al cancerului de col uterin.

Ea a precizat că pentru derularea programului naţional de imunizări suplimentarea bugetului este de 476 000 de lei, sumă ce ar urma să fie repartizată medicilor de familie care efectuează imunzările cuprinse în planul naţional de vaccinări.

Ea a spus că pentru derularea programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, faţă de alocarea iniţială de 95 000 de lei,  Ministerul Sănătăţii a suplimentat fondurile cu suma de 130 000 de lei.

Ea a precizat că în reţeaua de screening coordonată de Spitalul municipal Fălticeni a intrat şi Spitalul orăşenesc Gura Humorului, după ce unitatea a angajat un medic ginecolog.

Conform unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, la  Cabinetul de oncologie din cadrul SJU Suceava au fost luate în evidenţă în cursul anului trecut 70 de cazuri noi de cancer de col uterin, alte 852 de paciente fiind rămase în evidenţe.

Tot în anul 2017, în judeţul Suceava s-au înregistrat 35 de decese cauzate de cancerul de col uterin.

În cadrul programului naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, care se derulează în județul Suceava începând din anul 2012, un număr de  9.554 de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani au efectuat testul Babeş-Papanicolau.

În cursul anului 2016, în judeţul Suceava au fost testate 1.084 de femei, numărul acestora crescând în anul 2017 la 1.362, la 20 dintre acestea au fost depistate diverse anomalii, care au fost investigate și tratate.

De precizat este că testările în cadrul acestui program sunt efectuate prin rețelele organizate ale Spitalului Județean de Urgenţă Suceava și ale Spitalului Municipal Fălticeni, rețele care includ medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială, medici ginecologi și medici anatomo-patologi.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de