Medicii şi asistenţii din cabinetele medicale şcolare din municipiul Suceava aşteaptă o decizie a Primăriei pentru majorarea salariilor, conform Ordonanţei 91/30 martie 2018. Celelalte Primării ale oraşelor şi municipiilor judeţului au emis deja aceste decizii.


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, marţi,într-o conferinţă de presă, că instituţia a semnat, luni, contractul cu Primăria Suceava pentru bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea cheltuielilor salariale ale personalului medical şi pentru cele privind asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare din cabinetele medicale şcolare.

“Alocările bugetare nu acoperă integral plata salariilor până la sfârşitul anului, dar întotdeauna sumele au fost completate la rectificările bugetare. Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă şi în acest an. Noi am semnat, ieri, contractul cu Primăria Suceava pentru bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii, Primăria Suceava fiind singura primărie din judeţ care încă nu a dat decizii personalului medical de mărire a salariilor, conform Ordonanţei 91 din 30 martie 2018, dar, probabil, acest lucru se va rezolva după revenirea domnului primar”, a spus Zorescu.

Ea a explicat că Legea 153 privind salarizarea unitară nu era “suficient de clară” în privinţa drepturilor salariale ale personalulului medical din cabinetele medicale ale unităţilor de învăţământ, iar acest lucru s-a clarificat prin Ordonanţa 91 din 30 martie 2018, stabilindu-se că, începând cu 1 martie 2018, personalul medical din dispensarele şcolare beneficiază “de aceeaşi salarizare ca întreg personalul medical din orice unitate sanitară”.

“Fiecare primărie trebuie să dea aceste decizii de majorare a salariilor. Sigur, creşterea este semnificativă şi afectează bugetele alocate de Ministerul Sănătăţii, mai ales în cazul municipiului Suceava, unde vorbim de 48 de persoane, respectiv de 10 medici generalişti, 9 medici denţişti şi 29 de asistenţi medicali. Primăria fiind angajatorul, trebuie  să dea aceste decizii de majorare a salariilor”, a precizat Zorescu.

Ea a spus că a existat o corespondenţă între DSP şi Primăria Suceava, s-au purtat mai multe discuţii cu privire la acest subiect al majorărilor salariale în rândul personalului medical din cabinetele medicale şcolare, însă neavând bugetul integral acordat până la sfârşitul anului, reprezentanţii primăriei au avut obiecţiuni în a acorda aceste măriri salariale.

“Cel mai probabil îşi vor primi salariile la nivelul lunii anterioare, urmând să fie majorate ulterior”, a arătat Zorescu.

Directorul executiv al DSP Suceava  a menţionat că Primăriile din celelalte oraşe şi municipii din judeţ au emis deja decizii de majorare a salariilor pentru personalul medical al cabinetelor medicale şcolare, mai ales că numărul angajaţilor acestor cabinete este mult mai mic în comparaţie cu cel din Suceava şi  fiind vorba doar unul sau doi medici şcolari, bugetul nu a fost afectat foarte mult.

La rândul său, directorul economic al DSP Suceava, Firuţa Bosancu, a declarat că instituţia a semnat contractul cu Primăria Suceava pentru bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii cu unele obiecţiuni, întrucât, în caz contrar, personalul medical din cabinetele medicale şcolare risca să nu-şi poată lua salariul în data de 15 mai.

De precizat este că finanţarea din bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor de personal, medicamente şi materiale sanitare necesare desfăşurării activităţii cabinetelor medicale din învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Suceava și de la Universitatea „Ștefan cel Mare” a fost aprobată de Consiliul Local Suceava, valoarea contractul fiind de 3,256 milioane lei, pentru perioada ianuarie-decembrie 2018.

Conform reprezentanţilor DSP Suceava, în prezent, salariile nete ale medicilor din cabinetele medicale şcolare sunt cuprinse între 2 837 de lei și 3 226 lei, fiind calculate în funcţie de vechime şi de gradul profesional,  în timp ce un medic dentist care lucrează într-un cabinet stomatologic şcolar are un salariu net de 2734 de lei, iar un asistent medical are un salariu de 2 329 de lei.

Totodată,  după operarea majorărilor salariale pentru personalul medical al cabinetelor medicale şi stomatologice din unităţile de învăţământ de stat,  spre exemplu, un medic primar ar urma să primească, în medie, 8.200 lei net (salariul brut-12.250 lei), un medic specialist 6.500 lei net (salariul brut-9.702 lei), iar asistenții medicali şcolarişti ar urma  să aibă salarii nete cuprinse între 2.600 și 3.200 lei ( salariul brut între 3.900 și 4.774 lei).

Potrivit DSP Suceava, în municipiul Rădăuţi îşi desfăşoară activitatea  în cabinetele școlare doi medici generaliști, doi medici stomatologi și 14 asistenți medicali, în cabinetele medicale şcolare din municipiul Fălticeni profesează un medic generalist și 7 asistenți medicali,  la Câmpulung Moldovenesc este un medic cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă, un stomatolog și 8 asistenți medicali, la  Vatra Dornei – un medic generalist, doi medici stomatologi și 4 asistenți,  Gura Humorului – un medic stomatolog și 4 asistenți, la Siret- un medic generalist angajat cu jumătate de normă și 3 asistenți medicali, iar la Solca – un medic generalist și un asistent medical.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de