Guvernul și-a luat măsuri de precauție la alegeri, limitând dreptul la vot


Intră acum și în grupul de

Noua lege a votului uninominal reduce considerabil dreptul la vot. Și asta pentru că Guvernul a dat o ordonanță de urgență prin care modifică legea, astfel încât românii nu mai pot vota decât în localitatea unde își au domiciliul.

Introducerea restricției de exercitare a votului doar în localitatea de domiciliu afectează sute de mii de români. În primul rând studenții, militarii și cei care stau în localități de reședință.

Pentru a putea vota, ei vor trebui să se deplaseze în localitatea de domiciliu. Jumătate de milion de studenți sunt afectați de această măsură. Nu vor putea vota nici bolnavii sau persoanele aflate în călătorii în țară și străinătate. Și asta pentru că legea prevede că numai bolnavii nedeplasabili, care pot dovedi acest lucru cu un act medical, pot solicita urna mobilă.

Deci pentru a putea vota, un bolnav va trebui să părăsească spitalul și să meargă la secția de votare de acasă. La fel militarii care ar trebui să lase baltă postul și să meargă în localitatea de domiciliu să voteze. În schimb, cetățenii români stabiliți în străinătate vor putea vota chiar dacă nu au domiciliul acolo, ci doar reședința. Aceștia au la dispoziție 221 de secții de votare, organizate în ambasade și consulate și vor putea vota pentru unul din cei patru deputați sau doi senatori care îi vor reprezenta pe românii din diaspora.


Intră acum și în grupul de