Sorina Pintea, la Fălticeni: Suntem foarte la pământ cu centrele de transfuzie sanguină.Ea a anunțat că centrele de transfuzie vor fi reabilitate și dotate și se vor înființa și opt centre regionale cu puncte de colectare a plasmei

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, la Fălticeni, că ministerul Sănătăţii are în vedere înfiinţarea a opt centre regionale de transfuzie sanguină, cu puncte de colectare a plasmei, reabilitarea şi dotarea centrelor judeţene de transfuzie sanguină, dar şi o îmbunătăţire a promovării donării de sânge.

“Asta este o mare problemă, o foarte mare problemă pe care România o are în acest moment, este un sector strategic şi, din păcate, suntem foarte la pământ cu acest centre de transfuzie sanguină. Nici promovarea donării de sânge nu este extraordinară, practic, nevoia de sânge în România este foarte mare în acest moment”, a spus Pintea.

Ea a reamintit că, în anul 2012, România a accesat un împrumut de la Banca Mondială pentru sectorul de sănătate, în cuantum de 250 de milioane de euro.

“Din păcate, şi acest împrumut a fost blocat o perioadă şi datorită condiţionalităţilor, pentru că Banca Mondială îţi dă bani, dacă îţi şi restructurezi sistemul. A început să se mişte de anul trecut, vor fi dotate centrele de radioterapie, a venit aparatură, cred că şi la Suceava, pentru Terapie Intensivă şi Urgenţă, urmează ca în august să deschidem licitaţia pentru Blocul Operator, dar au rămas nişte bani care erau pe o linie de ambulator şi pe care eu, personal, nu mai doresc să îi folosesc acolo, pentru că avem 150 de ambulatorii pe Programul Operaţional Regional”, a explicat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a spus că a participat la Geneva, la cea de a 71-a Adunare Mondială a Sănătăţii, unde a avut întâlniri cu omologii săi din Portugalia, Norvegia şi Germania, dar şi cu un director executiv al Băncii Mondiale.

Ea a precizat că a propus directorului executiv al Băncii Mondiale o restructurare a împrumutului pentru centrele de transfuzie sanguină.

“Ne-am dus şi cu un plan bine făcut, în sensul că pe lângă centrele judeţene de transfuzie vor exista opt centre regionale, inclusiv cu puncte de colectare a plasmei”, a subliniat Pintea, adăugând că a solicitat şi o întâlnire cu board-ul Băncii Mondiale la Bucureşti în cursul lunii iunie, pentru a se lua se lua o astfel de decizie, astfel încât să poată fi demarate procedurile de licitaţie.

“Eu vă spun că da, nu e ok cu centrele de transfuzie, este mai rău decât vă puteţi imagina. Adică, am avut, de exemplu, o pană de curent acuma, în Timiş, de 20 de minute. Vă daţi seama ce înseamnă 20 de minute o pană de curent pentru sânge? Poate fi compromis”, a spus Pintea arătând că centrele de transfuzie sanguină nu sunt dotate cu generatoare.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că se doreşte şi dotarea centrelor regionale de vaccinare cu mijloace de transport frigorific.

“În afară de aceste centre de transfuzie, practic, şi aceste centre regionale, ne mai lipim şi cu centre naţionale de vaccinare, pentru că tot Banca Mondială a dotat direcţiile de sănătate publică cu lăzi frigorifice pentru păstrarea vaccinurilor, dar medicul de familie vine cu lada frigorifică şi le duce şi le pune în frigider. Nu e ok. Să dotăm aceste centre regionale cu mijloace de transport frigorific, să intrăm şi noi în Europa”, a mai spus Pintea.

(Liliana Bujdei)