Dispută în CJ Suceava privind participarea județului la Expo Real Munchen. Cușnir cere rezultate cuantificabile: În primul trimestru s-au înregistrat doar două firme cu capital străin de 400 de lei. Flutur: Vreți să ridicăm Cortina de Fier ca înainte de 89 și să facem Cântarea României sau să dăm voie acestei zone să se conecteze la târguri, piețe, contacte?


Intră acum și în grupul de

Consilierul județean PSD Dan Ioan Cușnir și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, au avut, miercuri, o dispută în plenul Consiliului Județean în timpul dezbaterii proiectului de hotărâre privind aprobarea participării unei delegații a județului Suceava la Târgul Expo Real de la Munchen din acest an.

Cușnir i-a reproșat președintelui CJ Suceava că în urma participărilor din ultimii doi ani la Expo Real nu văzut niciun raport cu beneficii cuantificabile în urma acestor participări.

El a spus că potrivit datelor de la Registrul Comerțului, în primul trimestru al acestui an, în județ s-au înregistrat doar două firme cu capital străin și acesta de 400 de lei și nici nu știe dacă aceste firme au venit în județ ca urmare a participării Sucevei la Târgul Expo Real.

„Să vedem dacă se merită să cheltuim 25.000 de euro pentru ca două firme să vină”, a spus Cușnir.

În replică, președintele CJ Suceava i-a spus lui Cușnir că dacă Guvernul nu trimite reprezentanți la Expo Real asta nu înseamnă că trebuie să fie din nou ridicată Cortina de Fier ca înainte de 1989.

El a adăugat că după Expo Real, la Suceava vor veni reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Bavariei, în perioada 10-12 octombrie.

Flutur i-a mai spus lui Cușnir că dacă investitorii străini nu vin atât de repede ar trebui să fie făcut front comun pentru investiții guvernamentale în autostrăzi și într-o politică fiscală coerentă.

„ Să ne urcăm mai mulți în camioane să mergem spre București să cerem autostradă, să cerem Guvernului să aibă predictibilitate în legislația fiscală nu să o schimbe de zece ori pe an. Toate acestea ar face să fie mai mulți investitori”, a spus Flutur.

El a menționat că și în actualele condiții piața Sucevei, așa cum este, totuși se mișcă pentru că sunt oameni harnici.

Flutur i-a mai spus consilierului județean PSD că Expo Real e cel mai mare târg și că și județene Bacău și Iași vor participa după ce anul trecut au fost prezenți prima dată.

„Dorim să dăm drumul la proceduri și pe parcul de la Suceava și dorim să susținem și parcul din Siret pentru că Siret e în acest județ și este în graniță cu Ucraina. Va veni o zi când va fi o mare oportunitate”, a spus Flutir.

El a întrebat că ar fi mai bine să nu facă nimic sau să pregătească terenul pentru atragerea de investiții.

Flutur consideră că ceea ce ar dori PSD este „portretul- robot al unei politici”.

„Tragem obloanele ca înainte de 89 și facem Cântarea României sau dăm drumul României și acestei zone să se conecteze la târguri, la piețe, la contacte, la partenariate așa cum am început să facem?”, a întrebat Flutur.

Cușnir a răspuns că nu a negat că acest târg nu este cel mai bun sau cel mai mare, dar că nu crede că Guvernul României îl oprește să prezinte un raport privind rezultatul participării la târguri.

„După fiecare participare la expoziții și la târguri, când cheltuim zeci de mii de euro din bani publici să avem un raport. Câți au vizitat standul, câți au investit ulterior în Suceava. Nu am cerut nimic mai mult”, a spus Cușnir.

Flutur i-a răspuns că rapoarte privind aceste deplasări a făcut, instituțional,și au fost incluse în mapa fiecărui consilier județean.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de